Mata kita bermasalah ke??

Have a nice day!!!
Kenapa aku rasa sekarang ni aku sibuk ek?sibuk je pergi terjah blog orang..baca entri..sampai lupa blog sendiri..bagai kacang lupakan kulit ni..heheheh.Semasa aku godek-godek dalam internet ni,aku ada terjumpa something.Bukan contest atau giveaway ye..hehe.Mengenai mata kita.Aku rasa korunk semua pernah buat kan?takpe-takpe..aku tak paksa korunk cungkil biji mata tengok ilusi ni..hehe..Aku just nak bagi otak kita ni yang dah berkarat,aktif semula..cewah..ayat..hehe..aku mulakan dengan ujian yang ringan dulu ye.

macam mana?center side mana yang nampak kecik?kanan kan?
owh!tidak..sama jerk dua-dua..
semua ada 7 dolphins tapi..aku jumpa 6 je..lagi 1 xjumpa..korunk curi ek?
hehehe

nampak tak bayi dalam tu?

bridge of shift

pandang tepat dekat titik tu..gerakkan kepala kehadapan
nampak tak bulatan tu berpusing?


swan dalam ni telah pantulkan bentuk gajah..nampak tak?

Dalam rose ada dolphin

cari love dalam ni....
wanita dan anak yang tersembunyi
cari harimau yang hilang!!jangan kata ada dekat maybank ok!!huhu


wah!mata aku ni ada magik ke?huhu..bulatan ni bergerak..

macam mana pula dengan gambar ni? korunk nampak curved line kan?
padahal..tak da pun..square je semua..



mari test yang ni pula..huhu..yes!korunk tertipu..
korunk mesti nampak titik hitam kan dlm intesection ni?
padahal..xde pun la..huhu..putih sahaja..
yang ni pulak..parallel line je...tertipu lagi kan?
kalau macam tu..nak cungkil mata la..mata menipu..heheh

yang ni pulak parallel row..kita tertipu lagi..

dalam rose ni ada apa ek?tengok betul-betul..
aku tak nak cakap..hehehe
ni la pokok bermuka-muka..hehe..

fakta:
-bola mata manusia beratnya  kira-kira 28gram
-kornea merupakan satu-satu tisu yang tak mempunyai urat darah
-mata kita berkelip 10,000,000 kali setahun
-mata burung unta lebih besar daripada otaknya(macam astro pulak)
-bayi menangis tetapi tak mengeluarkan air mata sehingga satu hingga 3 bulan selepas
 dilahirkan
-setiap bulu mata kita mempunyai satu jangka hayat kira-kira 5 bulan

 

18 comments:

cEro said...

wah!! terbaEk!!!
aku paling suka yg burung membentuk word love tu...
sweet!!!

✿nenek moden✿ said...

cero>>>
hahaha..ko jiwang weh..
aku tau la ko tengah angau..hehe

♥dG♥ said...

suka tgok bunga ros yg ada dolphin tu.. =)

maCy said...

buntang mate maCy..haha

☆ Yanie J ☆ said...

sakit mata aku weyh...


ahahahaha

;p

Nad said...

jumoe 4 dolphins je. lame2 jadik malas nk carik. hahaha

pokok tuh memang bermuka2 pon. haha nice!

✿nenek moden✿ said...

dg>>>
haha..nak ke??amek la..
nek hadiahkan sekali dengan tokwan dolphin ok..hehe

✿nenek moden✿ said...

macy>>>
haha..macy..apesal buntang..??
nek kasi cungkil nak x mata tu??hahah

yanie>>
sakit mata?gunlah eyemore..
lepas ni mata ok..hahahahaha

✿nenek moden✿ said...

nad>>
huhu..xleh lawan nek la..nek jumpa 6..hehe..
nad..jangan igt org je ok bermuka2..hehehe...tq ye kira..hehe

mimi said...

salam....
kak mimi ader hajat kat sini...
nak letak banner kat blog ini kalu tak keberatan bg tuan blog...itu pun kalau tuan punya izinkan..

nie alamat banner untuk header kak mimi

http://img185.imageshack.us/img185/522/mimipunyer.png
terima kasih

Yatre Hayati said...

ha'ah...dia pusing2...wah wah..exercise mata lak memalam ni

aisyah.azhar said...

gile comel.huhu

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
huhu..da apa dlm r0se tu haa?
baik k0 cakap! hahAa..
lain2 OK..tp 7 d0lphin tu ak jumpa 5 je..kui3!

✿nenek moden✿ said...

yatre>>
mata..adalah anugerah mata yg tak ternilai...cewahh..ajuk ckp org iklan..hehe..pusing2 mata suda..jgn pusing badan sampai jatuh lak..hehe

✿nenek moden✿ said...

aisyah>>>
owh..nenek ke yang comel??hahaha...
masyeh2..terharu cucu puji nenek..hahaha

✿nenek moden✿ said...

azrai>>
ada hantu jembalang kuasa dua..hehehe
alar..xleh lawan nenek la macam ni..
nek tinggal lagi 1 je..huhu..
baik pakcik p cek mata..ada masalah ni..hehe

archv3nture said...

puseng lah tengok gambar2 tu ape mate saye ang bermasalah..nhanhanha

✿nenek moden✿ said...

archv3nture>>>
sebenarnya..ilusi mata kita je tuh..hehehe..awk kan arkitek..hehe..bagus ni..hahahha