Psst::Sorry to say.....

Have a nice day!!!
Cuaca tadi,sejuk je..hujan turun lebat.Masa yang ada aku ambil untuk bersms dengan seorang teman.Tapi bukan kisah aku bersms dengan kawan aku tu yang akan aku cerita sekarang.Its is about my teachers.Aku pergi melawat blog-blog..rata-ratanya mesti ada entri mengenai hari guru.Tinggal aku je tak.Aku selalu lambat.Satu kesilapan bagi aku.Aku wish dekat cikgu aku pun lambat.Satu lagi kesilapan aku.


Dari semalam lagi,aku cuba menghantar sms dekat semua guru kelas aku di upper sixth seramai 8 orang..tapi,aku hanya mampu mengucapkan 'selamat hari guru'(ada la lagi aku taip)..untuk 6 orang saja.Lagi 2 orang, aku tak dapat cari nombor telefon dorunk.Merata aku tanya.Tapi,sorunk pun takda.hmm..aku cuba lagi untuk mencari.Akhirnya..aku ketemu juga..itu pun setelah aku puas bertanya kepada members yang lain..
Pagi tadi juga aku wish dekat cikgu yang lagi dua orang tu.Aku tak nak dorunk terasa kalau ada yang terlupa aku wish..aku capai handphone aku..


"Selamat Hari Guru..
Terima kasih cikgu sebab ajar saya bisnes 
and jadi guru kelas saya..
sori saya lambat wish"

Lepas tu...mesej aku dibalas..
"Tq atas ingatan."
Walaupun pendek mesej yang dibalas..aku sudah cukup terharu sebab mesej aku dibalas.Aku hantar dekat cikgu-cikgu yang lain,semua balas 'tq' saja.Tapi,cikgu aku yang tak berapa aku suka ni..dia balas lebih.Aku betul-betul terharu..Aku bukan sebab apa tak suka dengan dia..Dia seolah-olah memberatkan pelajar yang dia sayang,dia suka,macam aku..aku tak..aku pelajar biasa...result aku masa form 6 tak tip top macam student yang dia suka.Tapi,bila result stpm sebenar..aku dapat mengalahkan pelajar yang dia suka and sayang tu.Hmm..apa-apa pun budak tu tetap member aku..aku tak cemburu..cuma..Aku sedih.

Kali ni,aku meneruskan mesej aku untuk cikgu yang terakhir..hati aku lebih berdebar..
Cikgu ni pernah terasa dengan aku..Mesej kali ni..lebih special..aku hantar mms..dekat cikgu lain,aku tak hantar(sebab aku tak sure dorunk ada mms ke tak)

"Selamat Hari Guru
Sori saya lambat wish..
Thanks jadi cikgu pengajian perniagaan saya
Terima kasih cikgu
-bie- "
Lepas tu aku diam..dalam hati aku berkata,mesti cikgu ni tak balas.Dia marahkan aku dulu sebab tak tegur dia.Tapi,fikiran aku meleset sama sekali.Handphone aku bergetar. 1 mesej masuk.

"Terimakasih bie...
sayannnnnnng bie....
cg doakan bie bahagia
ddunia dn sejahtera
dakhirat"
Aku tersentap baca.Manik-manik jernih mula mengalir..aku tak tertahan sebak didada..aku pergi bilik air.Aku basuh muka aku.Aku kuatkan diri untuk balas mesej dia. 

"Cikgu..sori tau pasal aritu..
saya bukan tak nak tegur cikgu..
tapi,cikgu dok borak masa tu..
xnk menyampuk..
pastu saya p koop..
tapi,koop da tutup..
sori tau cikgu"
 Hati aku lega dengan jawapan aku itu..at least perkara sebenar telah dijelaskan...

 "its ok..cg pn dh lupa dh..
yg penting skrg kita doakan
yg terbaik utk masa dpn.
cg harap ramai dpt msk u.
kalu dh dpt jgn lupa bgtau cg k"
 Cikgu...baiknya cikgu..hmm..perasaan sedih tadi tiba-tiba hilang..yang ada sekarang,terpancar wajah kegembiraan..

"Ok cikgu,nanti sy bgtau..
thanks aw..
and again..sorry..
sayang cikgu"
tu saja yang mampu aku kata.

psst:Beliau merupakan cikgu pengajian perniagaan paper 2 aku.And aku berjaya dapat A untuk subjek dia dalam stpm.Aku benar-benar terharu.Bila aku ingat balik.Bila time dia mengajar,aku mesti asyik tengok jam..bila nak habis ni?aku suka makan dalam kelas.Tapi,aku sorok-sorok...Bila dia mengajar..aku mesti ubah topik sebab nak suruh dia bercerita.Sebab aku borink belajar.Tapi,bila result betul-betul keluar.Aku tahu dia gembira."terima kasih cikgu"

16 comments:

A f i q said...

ble nenek cerita pasal guru kan...
afiq x penah pn nk sms guru...
haishh...tetibe sedih plak...

tp, nenek baguslah...
masih ingat kat guru2 nenek...
and, nenek mmg seorg yg terbaek^^

♥ nur_solehan ♥ said...

cekgu cekgu!!wah2!jgn ngs..terhatu baca entri awak!

Alynn Notnot said...

alala sweetnye :)

ija sahaja said...

ija pun anta mcj kt cgu..
rasa best bila cgu2 darjah6 ingat lg kt ija..
:)

☆ Yanie J ☆ said...

suka la entry bieyra neh..

nmpak sweet je.
;D

✿nenek moden✿ said...

afiq>>
hmm..tapi,ada yang terasa dgn nenek walaupun niat nenek bukan macam dorunk fikirkan..tapi2..walau seteruk mana cikgu..dorunk dah bagi ilmu dekat kita kan?tol x?hargainya..

✿nenek moden✿ said...

♥ nur_solehan ♥>>>
thanks sbb baca entri panjang ni..
nenek tak sangka ada jugak yang sudi baca..
thanks a lot..

p/s:nak nangis..g jauh2..nenek xde jual tisu ye..hehe

✿nenek moden✿ said...

alynn>>
^^, hehehe

✿nenek moden✿ said...

ija>>>
a'ah..kita tak mengharap dorunk igt or balas msg kita..tapi..bila dorunk balas..kita akan rasa..diri benar-benar diingati..kan?

✿nenek moden✿ said...

yanie>>
sweet macam coklat ke yanie??huhu..

maCy said...

sewit..seday..huu

Saya said...

wah...
kite lepas spm lansung x contact diorg..tapi msia mmg best sbb ade hari guru..kalau kat sini semua org buat blur..tu yg boleh kerek2 dgn cikgu..hukhukhuk

✿nenek moden✿ said...

macy>>
hehe..(^^) jangan nangis suda..hee

✿nenek moden✿ said...

saya>>>
huhu..tapi..cukup la sekadar kita mengingati mereka kan?hehe..

PUPUT said...

samat harijadi cikgu...huhuhuhu...kira hari jadi la kan...ngeeee.....^_^

✿nenek moden✿ said...

puput>>>
hehehe..ada2 la puput ni..keh3..
bedal jerk..hehe..