Terlepas satu peluang..



tangan menekan keyboard..
aku tak tgk skrin...pastu..aku tengok skrin..
aik??kemana perginyee perkataan tu??
Ajaib bebenor..perkataan ilang..aku tekan2 lagi..
still tak terkuar...mesti keyboard ni bermasalah..
bila usha balik..patut arrr!!!

aku tekan keyboard pc..
yg aku guna sekarang laptop..hahahha
laptop atas meja pc..haish...
apa ke biol minah ni..ok fine..aku agak pelupa..
aku tak bape sihat arini..
Bila selesema menyerang..badan jadi sgt2 lemah..

petang tadi ronda padang kota..
maybe, angin laut kot yg buat aku selesema..
Aku balik rumah slalu flu..itu disebabkan oleh..
BULU KUCING...iyela awak..sy tidur ngn kucing..

Erm..tadi masa otw hantar kazen kawen..
Ada la sikit salah faham dengan ayah..
hhmm...aku memang slalu mcm ni..terukkan aku?
aku bukan anak yg baik..ermm..aku nak tanya..

Betul ke bila kita ada banyak persamaan
dengan ayah or mak, kita takkan sehaluan dengan dorunk?
Buktikan dekat aku..erm..masa salah faham tadi..
Tiba-tiba ayah cakap "ok, xpe..tak payah beli kamera"

Aku tercengang..kamera apa plak ni??
Then tadi aku tanya mak aku...
"mak, ayah nak beli kamera apa?"
Mak aku kata.." kamera macam along tu"
Aku tanya lagi .." ayah  kata apa lagi?"
"Ayah tanya kamera tu berapa harga"

Bila aku amati balik kata-kata maka aku..
"what????? dslr???...napa tak dak sapa2 gtau pun..
yang ayah nak beli dekat kak lang..??"
mak aku kata.." dia baru  je tanya baru-baru ni"
" sapa suruh lawan lagi cakap dia"..

arrgghhh..rugi2..hmm... aku tak pernah mnx kat ayah aku pun..
Banyak benda aku slalu mnx dekat mak..
Mnx motor dapat..mnx laptop dapat..
(Nekmo..kau patut bersyukur ok!!!)
Tapi aku  pelik..aku tak pernah cakap dekat  ayah
yang aku nak dslr..aku just ckp nak beli sendiri..
aku just ckp kat mak,kak long, along..niat aku..

but...aku tak sangka ayah aku tau niat dan minat aku...
ermm..tu la..melawan lagi...anak apa ni???
tapi..memang la..aku selalu bercerita itu ini sal dslr..
Aku cerita sal gambar-gambar yang aku tangkap..
hmm..tapi..aku cerita kat mak aku je..masa bila ayah dengar??

Hmm...sorry..bukan nak berkasar..but sometime..
kak lang perlu cakap bila xde orang nak gtau kat ayah..
hmm..kak lang bukan tak sayang ayah..
sayang ja semua...walaupun dalam seminggu dok umah..
boleh kira bape kali je cakap dengan ayah...hmm..
sorry....

Kisah pokok taugeh


Bila cakap pasal pokok taugeh..
Eh, ada orang tak suka makan taugeh ke??
Hahahahha..mesti la ada.. kawan aku la..
Dia memang tak makan taugeh..

Kalau korunk makan char koey teow..
Taugeh ni, memang bersepah la..
AKu makan taugeh..but..sayur2 lain..
haish. kena fikir banyak kali..
bcoz, aku tak suka makan SAYUR! T-T

Ingat lagi, dulu2 zaman sekolah rendah..
Korunk mesti pernah buat experiment
yang guna pokok taugeh kan??hehe..
Saat tu..penuh la bekas dengan biji kacang hijau..
pastu letak kapas basah (teringat zaman budak2 lu)

Cewi je kan kita time tu?tak sabar nak tunggu pokok besar
hehe...Aku tau, korunk mesti pernah alami benda ni..
kalau tak alami?? sangat sadis oi..hahah
Masuk balik sekolah rendah ek..

Aku kalau bercerita suka keluar landasan
Ni ha, aku nak cerita, minggu lepas..
aku kena turun perjumpaan, pastu, kawan aku kata
"abie, aku tak sedap hati la..rasa tak ok je"
(lebih kurang mcm tu la dia sebut)
mood dia tak bape nak ok..rasa tak kena..

Aku kan kawan yang jahat (betul..haha)
aku kata dekat dia lbh kurang macam ni..
"PI AR BUNUH DIRI!!"
(cis..tak guna punya kawan..bukan nak tny kenapa??)
Ok fine.. mmg aku cakap macam tu..

Pastu aku suh dia tunggu kejap..
aku g lari kat cafe..termengah2 oii...
"abang, nak taugeh satu"  sopan je aku cakap.
haha..abg tu xde hal, dia bagi je..

Dia tau otak aku tak betul..pastu aku nek atas...
Aku g kat member aku tu..
"nah! kau kata  xde mood an??amek taugeh ni!"
"kau gantung la diri kau kat pokok tu!!"


"hahahha...abie!!!"
kawan aku senyum..aku bukan pe beb..
Aku tak mau korunk moody...
bia aku moody xpe..hahahah
rakan-rakan blogger..korunk de idea best??

wanna share with me??aku pun nak tau gak..
Benda2 yg leh wat org chill hehe..
share la ngn aku... ^__^
source: gambar tu pakcik google bagi

BENDA LAMA AR..


(aku tau..xde org baca entri panjang...coz entri ni sgt panjang)
tadi aku nak keluar..mengidam eskrem oi..
dah siap..ke hulu..ke hilir..cari dekat meja xde..
kat bilik aku pun xde..opah aku usha je..
"bukan ke kamu letak dalam poket seluar??"
aku selup poket... "hehehehe"..(tau pulak dia aku cari kunci kete)
"haish..kamu ni la..." (ok fine..memang layak aku jd nenek! pelupa!)

masa syok drive..tiba2 terbreak..argghh omg! anak kucing!dah mati..
but..bukan aku langgar...org lain..terketar-ketar badan..
err..kejadian tu mengingatkan pada si macho (aku rindu kau)
tapi..aku dlm kete time tu..hmm..dekat selekoh..takut mau benti kete..
aku teruskan perjalanan..sedikit kecewa..sebab tak angkat..

tapi, aku dah nekad..pas alik dr kedai..aku angkat...
bila sampai tempat kejadian..alhamdulillah..dah ada yg angkat..
teringat lagi sal kucing..dekat rumah aku ada 6 ekor.. yg bulu gebu 2..
yg 3 putih..tapi..since dorunk lahir.. hasil kiki kena rogol..
aku tak bagi nama pun.. aku just panggil semua NYIAUW
(apa ke pelik nama tu??) xpe..janji kucing2 aku faham bila aku panggil..


thanks god..dia amek kiki..dia bagi pengganti..
anak dia yg 1st mmg macam dia..sebijik..
cuma mata je tak sama..mata dia sebelah coklat n biru..
bila aku balik rumah, dia tak kemana..tambah2 malam..
tdo dengan aku..if aku tak bangun tdo pagi, dia pun dok gak la dlm bilik..
hahaha..cara tdo yg sama..cr ketiak aku..
(ni mak aku cerita bila aku balik umah..klu tak,dia g merayau)

next cite.. aku jenis pelupa..macam kunci tadi gak..
semalam..aku keluar, pastu..jalan ckit..patah alik umah..
aku amek spec! sewel! kalau aku tak pakai spek,
tengok gmbr takde feel la weh! kabur..
masa bawak mto..mula ingat kisah2 lama..

apa yg aku perasan tentang diri aku sekarang
aku dah tak bawak mto laju2!!aku ulang..
dah tak laju..hehe..time tu je kot..iyela..
nak g kelas..kenderaan yg paling cepat, ialah  kaki..haha
so, balik umah..dah tak mcm dulu..

Aku ingat lagi dulu, mmg tak sah ar tak bawak laju..
iyela, aku pergi skolah..nek highway..skol jauh..
highway..korunk tak tau ke cene??lurus je..
pe lagi..aku bawak habis laju ahh..t lambat g sekolah..
kawan-kawan aku memang tau aku jenis bawak laju..
(tapi..bila aku bwk slow..xcdnt.. T-T tu aku bwk laju)
memang mereng minah ni..hmm..

sampai kan cikgu skol pun tau..(maaf cikgu, sy janji tak buat lagi..haha)
kalau ikut nafsu aku..aku bernafsu dekat 125..
seb bek la mak aku tak ikut nafsu aku..
dia bg mto yg sopan santun ckit...tu ar..tenggiling aku tu..
aku rasa, klu mak aku beli 125 gak.. gamaknye.. i tak jd girl yg sweet la (apakah??)

mak aku sebenarnyee risau gak tentang diri aku..
dia takut sangat aku jd kot len..(oi minah..dah perempuan tu..perempuan ar!)
aku g jauh2 pun dia risau..aku tingat lagi..dulu2..aku mcm biasa ar..
sandal lelaki..baju pompuan2 yg de bunga2 mcm blous tu (ek?)
mana de aku pakai...dulu pernah aku pakai kasut perempuan..
member lelaki gelak je(bape kali mau ulang timah???)

benda yg aku suka dulu..sweater lelaki..
sandal lelaki..seb bek hat dalam yg lelaki..aku tak minat..haha
bila aku g dekat2 ngn mak aku..mak aku kata
'jgn dekat2..sapa suh pakai perfume lelaki"
aku sengih je..hahaha...masa aku masuk u pun sama
tapi masa awal2 ar.. kawan aku tanya
'korunk ada bau perfume lelaki tak?'
dorunk usha kiri kanan..takde pun lelaki..

dengan penuh sopan santun..aku cakap..aku punye..
aku yg pakai..haha...(bukan ke aku dah cite kat blog?)
maaf la..aku bukan igt sgt...hahahah..
tapi..tu dulu weh..skrg bila aku dtg tempat bru..
da jadi ladies cikit..hikhik..tapi..bukan sepenuhnye..

sampaikan senior aku dah  hafal pe aku selalu sebut..
"abie..dah  la..aku dah hafal pe yg ko slalu sebut"
dia sambung tiru ayat aku(cis! kuang asam punye senior!)
'eee..gegeh la..belasah kunk! ee..tabuh bru tau!"
hahaha..tak sangka aku..de gak manusia hafal apa aku sebut..



lagi an..aku nak tanya...ade ke org bawak buih sabun
alar..yg budak2 main tu g tempat blajar??
ada ke??tak??ada?? ada ok! aku bawak..
gila sewel minah ni...ermm..bila aku tension study..
aku tiup ar bendalah tu...best tau tak??best!!
kau org tak cuba tak tau!!! ^___^

kadang2 rumet aku pun dah lali dengan perangai aku..haha
tu belum masuk lagi part kitaorg skodeng pakwe berbulu
hahaha...menjadi kan kami? tapi..satu je..aku suka roomate aku..
hmm..dia tak kisah aku cene..walaupun dia tak suka bau kopi..
dia wat tak tau je bila aku minum..hmm..dia tak marah..

tak pulak dia gantung diri pas hidu bendalah tu...
aku memang de kopi, gula, milo dalam locker
(mcm dapur lak ek..hahaha) but..yg paling aku suka..
kopi o.. yg aku buat sendiri!! sebab pekat macam minyak itam!
kalau kat cafe..xsedap..aku try order..tapi..aku minum cikit je..
coz tak sedap macam aku nak..(hahahah..gila melampau minah ni..)


kat umah aku ada je org minum kopi..but  dorunk prefer
lebih to minuman lain.. and ayah aku saja beli kopi
yg kampung punya tu..alar..yg mesin sendiri..
untuk aku minum..see..haha..baik kan??
aku je minum bendalah tu..kau nak tau??bila dapat...

adoila..rasa macam ilang ketagih..
dapat bau pun cukup weh..rumet aku gelak je
bila dia tgk aku dok hidu2 kopi.. to farah..
thanks being my roomate...aku suka kau!
(woi..aku nafsu lurus ok..)

tapi kan..aku de terbaca dekat blog mana tah..
aku lupa..minum kopi byk2 leh menyebabkan..
brea** mengecil....takut aku!!....errr..
korunk tau ke sal kajian ni??tolong sahihkan ek..
aku takut ilang trus.. =_=

oii..panjangnyee entri..maaf la ek..aku mmg mcm ni..
mood berkecamuk..kalau aku nk cite benda lama..
aku cite je..thats y..tajuk entri ni benda lama..
and saja mau buh alik entri lepas..haha 
agak2 korunk dah leh kenal aku cene??
aku tau xde sapa baca entri panjang2 cegini...
lagi pun..bosan cite aku..takde identiti..kan? ^__^

p/s: weh..nak tau tak kisah taugeh???nanti aku cite ek..heheh

Diam aku bukan tanda aku kalah


Sebenarnya, ikutkan hati...
lambat lagi aku nak update blog..
Tinggal blog sunyi sepi tanpa pengunjung..
Bosan..sakit...perit...kecewa..
makan dalam2..hmm..keje update je..
entri emo daripada aku..

Aku sebenarnyee, dah tak tau
nak membalas macammana..
Bila aku diam, makin menjadi2 perangai dia..
Cukup2 la aku dah maafkan perbuatan kejam dia..
Aku tutup mata...aku sendiri tahan derita..

Tapi, bila aku diam..aku usha dari jauh..
dia pijak aku sampai leper..
Kenapa perlu macam tu??
fitnah sana..fitnah sini..
Kalau ikut kezaliman aku..
Aku jaja je cerita dia biar semua orang tahu..
biar semua kawan tahu perangai dia..

Tapi..aku tak sanggup buat macam tu..
Sebab aku pun ada rasa belas kasihan..
Kalau dia buat benda ni dekat org lain,
Aku pasti..dia tak kan gah dengan fitnah+penipuan dia..
Tuduh aku sana sini..hmm..aku diam ja..
Tapi, aku diam bukan bermakna aku suka apa dia buat..

Aku selalu ingat macam ni..
Setiap apa yang kita buat..
baik atau jahat, mesti ada pembalasan..
kalau bukan hari ni, mungkin esok..
kalau bukan esok, mungkin nanti..
kalau bukan nanti..di akhirat,
kita takkan lari..aku selalu pegang macam tu..

Hmm..aku teringat ayat dalam kitab tu kata..
Allah tu takkan menguji hamba dia 
kalau hamba dia tak mampu nak hadapi..
(betulkan aku kalau salah).
Tapi, aku dah tak tahan.. aku boleh sabar ja..
pandang dari jauh perbuatan dia..
aku senyap..

Aku tengok ja permainan dia..
masa dia buat kekejaman dekat aku..
Aku maafkan..dan siap bagi jalan nak perbetul..
Kenapa aku terlalu baik sgt dengan manusia macam ni??
hmm..sebab aku fikir..itu kawan...
tapi..terlalu banyak sgt dia buat dekat aku..

kalau la dorunk tahu hal sebenar..hmm..
hmm..help me...help me....
T-T

Psikologi perkembangan: kanak-kanak

salam semua..hehe..rajin update plak minah ni..ok, entri kali ni lebih kepada education la..hikhik..Sapa pernah alami zaman kanak-kanak??ok..jgn angkat tangan..hehe..aku percaya, setiap individu yang telah mencapai tahap remaja ke, dewasa ke..tak pun tua bangka macam aku ni mesti punya la pernah alami zaman kanak-kanak..hehe...mesti korunk semua comel2 kan waktu kecik??haha..

erm..apa yang aku baca, susah gak ek mau jadi seorang ibu dan bapa kan mario ?? hehe..and aku nak tanya, tahu kah korunk..setiap tahap tu perlu ada bimbingan tertentu terhadap kanak-kanak atau bayi??Aku mula2 memang tak tau..tapi..dah wajib baca an..kalau tak baca, memang cari pelempang..oleh itu..aku pun tahu la cikit..hehe..meh aku kongsi dengan korunk...

kalau aku cakap teori..korunk mesti merungut..teori pejadah la minah ni bagi..haha..jadi..aku bagi ringkas2 je..kenapa benda tu berlaku dan kesan la.. ok kawan2..(panjang giler intro).


soalan:
korunk tahu tak kenapa bayi suka sangat bawak masuk jari dalam mulut ke ke..puting ke..apa ke dalam mulut untuk di isap?
jawapan:
sebenarnya, bayi buat macam tu untuk mendapatkan kepuasan oral. Bagi dorunk, dengan berbuat macam tu..dorunk akan berasa kenyang. Korunk jangan pandang enteng ek benda ni sebab kalau waktu bayi dia tak dapat kepuasan oral seperti menghisap tadi, akan ada kesan sampingan bila dewasa tau..kesannya, individu tu cenderung untuk mengunakan kata-kata kesat..maki la..apa la..kira -ve ar..

soalan:
apakah yang dilakukan seaktu bayi berusia 8 bulan?
jawapan:
pada usia ni, kelazatan menghisap tu telah bertukar kepada menggigit. Masa ni la korunk tengok baby nak tumbuh gigi..hehe..Kalau di peringkat menghisap tadi bayi tu tak dapat kelazatan sepenuhnya, dia akan terlekat..maksudnya bukan dia terlekat makanan tetapi dia tak cukup sempurna untuk peringkat tu. Sebab pe?sebabnyee...si ibu cepat sangat bagi bayi tu makanan keras.

soalan:
apa yang terjadi kalau si ibu cepat beri makanan?
jawapan:
kanak-kanak tu akan mengalami masalah bila dewasa nanti..Tau? dia akan pendiam, pasif dan optimistik dan bila dewasa, dorunk ni akan berusaha nak dpatkan kelazatan menghisap di mulut..

soalan:
jadi..usia berapa baru boleh bagi makanan?
jawapan:
18 bulan

soalan:
 kalau lambat bagi makanan pulak ada kesan tak??
jawapan:
ada..hehe..sebab daripada kelambatan ini, bayi tersebut bila dewasa kelak..dia akan jadi kuat cakap(macam aku!!!!!tapi..aku tak la sgt..suka usik org ja..haha), kasar(ohooii..mcam aku gak!), agresif...dan suka menggigit objek macam pensil, kuku dll (yeah! itu aku..tu kuku aku kodok!pengotor gila..hahaha)

okeyh..itulah serba ringkas pasal kanak-kanak..aku cakap ringkas je..kalau nak..g library..baca ek..huhu...kalau salah..tolong la perbetulkan..^___^
p/s: aku bersetuju if setiap ibu bapa diberikan/ diajarkan pendidikan psikologi...

Tahun depan pulak jumpa ek..hehe

yeah!! alhamdulillah..dah habis exam tadi...result?ermm..doa jelar..nak kata tak study, dah study (macam nak mereng kepala otak ni)..Mula la teringat dalam kepala otak ni apa yang jadi dalam sem ni..hehe..tapi..yang dekat2 jelar aku cite..
1. hari pe ntah, berkayak pastu langgar sorunk mamat ni..kayak dia jatuh..tenggelam...cian gila.. sebbek tak lemas..klu tak..aku la org 1st buat  cpu cpr dekat dia..hehehe(maaf)
2. perkataan baru kalau nak off handphone..bukan turn off tapi shut down..hahaha...(kawan ai tersasul..haha)
3. sebutan untuk bahasa inggeris lebih fasih daripada bahasa melayu..huhu..tak de video nak tunjuk kat korunk as evidence..hehehe( ini pun kawan aku gak)
4. ada ke patut dorunk pgl aku ubat nyamuk + semangkuk..xleh blah..huhu..
5. aku pernah g kelas mandi 1  baldi air je...hahahahahahahahahaha......(1x je ok...org penuh..aku bangun lewat..air xde..cih minah! kau suka bagi alasan..haha)
6. aku tersalah pgl nama lecture..hehehe
7.aku tersalah panggil lecture dengan literature time presentation..ni memang sewel...memandangkan aku present PTSD guna bahasa ibunda...tu aku tersasul..hehe..
8. aku silap tengok jadual exam daa!! pakai molek2..tengok2..exam hari len..hancus!!hahaha

Aku suka berkongsi gambar dengan korunk...aku nak tahu pandangan korunk..syok bila ada orang komen sana sini..Aku xde ilmu fotografi.. cero ok..( ceh..ciplak kat gelaran blog mamat best ni). Lagi pulak..aku xde dslr..aku guna hp je..hehe..tpi..gambr tu xde gmbr aku..sebab..aku suka ambil gmbr org berbanding diri aku.sebab gua tak cantik!!!! hmmm...




hmm...semua ni kawan aku...masa g kenduri kawen lec..huhu..ahad lepas...^___^ sangat2 best! dah la bedal makanan pengantin..mak aii..gila sedap!! hehehe...sayang korunk semua..(walaupun korunk tak tau aku de blog..ngeh3..hahahaha).. bagi aku kalau tengok gambar ni..boleh membawa mcm2 makna aw..aku guna sony ericsson c901..hehe..saya xmampu beli handphone mahal(iphone)..dslr..(wishlist)...takpe2..ni pun dah cukup..muah3x hp aku..hahaha..(mereng)..pastu aku edit sikit guna photoshop..hehe
p/s: jangan cilok gambar ni..nnt aku gerudi gigi ko sampai xde pape!!hahaha

entri akan datang: sapa nak kahwin??? sapa nak ada anak??hehe..nanti aku cerita ek..hehe

WOW!! ALHAMDULILLAH...

WAHAI RAKYAT-RAKYAT JELATA..BETA RASA BERBESAR HATI UNTUK MENYEBARKAN KEMENANGAN BETA IAITU TIKET PENERBANGAN KE LONDON HUJUNG BULAN INI BERSEMPENA PENYERTAAN BETA IAITU  CONTEST YANG DI ANJURKAN OLEH SAUDAGAR ORANG KAYA AFUNDEE .

hehe..amacam? ada bakat tak? hehe..ok2..bersyukur saya ke hadrat ilahi kerana limpah dan kurniaNya dapat kita bertemu lagi(ewah..apecer ni??teks pengawas dulu ke??haha)

Baiklah..aku skip je ek lawak botol kicap aku tu yang tak menjadi..Sebenarnya AKU MENANG CONTEST! DAPAT NOMBOR 3!! First time tu menang.. Sapa suruh korunk tak join dulu??kan dah melepas..SIAPAKAH SAUDAGAR ORANG KAYA AFUNDEE??

Baiklah..Sebenarnya, aku amat dan teringin sekali menceburi bidang fotografi serta mempelajari teknik-teknik mengambil gambar. Jadi, waktu aku berjogging dalam 'dunia blog', aku telah ketemu 'rumah' SAUDAGAR ORANG KAYA AFUNDEE. Dalam 'rumah'nya..sarat dengan pelbagai ilmu2 tentang tips asas mengenai fotografi..(orang macam aku ni yang baru nak belajar BAGUS SANGAT..) OLEH ITU, AKU SEBAGAI PERMAISURI PONDOK ROBOH NENEK MODEN AKAN MENERBANGKAN ADA KE 'RUMAH' SAUDAGAR TERSEBUT.(KLIK SINI). Katanya, blog itu juga dibuatkan khas sebagai medium perkongsian idea,maklumat, pendapat dan lain-lain lagi.

Mesti korunk dah lupa kan gambar mana yang aku pertandingkan? tak mengapa..Jom kita terjah balik entri lepas.

(ini sudah di letak watermark..and guna kamera hp..nampak kan kaler tak sharp?)
aku ada baca tentang rule of third..jadi, aku cuba2 la..
lepas ni, boleh minta tolong ajar lagi drpd saudagar orang kaya.

(gambar ini guna dslr..jadi terang la..adeh..kiranyee..klu aku guna dslr untuk amek gmbr atas tu..
bckgrnd dia..jd macam ni..tp..apakan daya..dslr tu..bukan aku punya..hahaha...)

 Mari aku ngomong sama kamu sekalian apa komen saudagar itu tentang gmbr aku.

gambar ketiga bagi saya menarik kerana perakam pandai menggunakan latar belakang dan framing yang bagus ( rule of third). apa yang menarik pada gambar ini adalah perbezaan warna. ringkas dan menonjolkan model utama. perakam menggunakan daya kreativiti dengan sususan dan pengarahan yang berkesan dan memberikan mood pada gambar. pemilihan latar belakang merah tersebut sangat bijak dan ditambah dengan wajah model yang tidak memandang ke arah kamera menghasilkan " perasaan" pada gambar. cukup menarik walaupun dirakam menggunakan kamera henpon. disebabkan kurang penceritaan dan tidak letak watermark jadi dapatla tempat ke 3. tahniah.

Hadiah dia pulak apa?Ok..ni hadiahnya..
hadiah


pertama: rm100 + ebook

kedua: rm70 + ebook

ketiga: rm50+ ebook
(ni hadiah aku..hahaha)

E-BOOK??
dalam e-book ni..macam-macam ada ok..DALAM BAHASA MELAYU PULAK TU..LAGI MUDAH KAN KITA NAK FAHAM?HEHE...dalam tu ada

Pengenalan
2. Asas Penting fotografi:
a. Shutter speed
b. Aperture
c. Iso/asa
3. Teknikal:
a. Exposure( histogram,istilah stop)
b. Light metering (matrix, centered weighted, spot)
c. Penggunaan histogram
d. White balance
e. Fokus ( autofocus, manual focus, continuous)
4. Kaedah:
a. Framing dan komposisi
b. Sudut/angle
c. Mengelakkan gambar kabur (tripod,cara pegangan
kamera,timer,wireless remote)
d. Memahami cahaya
e. Indoor
f. Outdoor
g. Low light
h. Landskap
i. Potret
j. Menggunakan flash
5. Informasi tambahan
a. Action photography
b. Wedding photography
c. Pet photography
d. Street photography
e. Macro photography
f. Still life photography
p/s: jadi..kalau mahu belajar or berminat tentang ebook ni..boleh la tanya SAUDAGAR ORANG KAYA AFUNDEE

AKU NAK UCAPKAN TAHNIAH KEPADA PEMENANG PERTAMA, dan KEDUA
TERIMA KASIH BANYAK2 KEPADA PENGANJUR.

psssst lagi: rRasa mau beli pencuci muka la duit tu..hahaha...nak bagi nampak muda...

Sabar jelar...

Aku rasa macam drama...
Aku rasa lagi, macam aku sedang jadi penyiasat..
Aku rasa lagi..benda ni rumit...
Aku rasa lagi..Cepat la masalah ni dpt aku selesaikan..
Aku rasa...insyaallah aku dapat selesaikan..
AYOOO...KENAPA RASA MACAM DRAMA???
TAPI..AKU TAK BERMIMPI SEKARANG...

this is epic! (apakah???)

Aku nak join contest..kali ni aku balik dari bertapa sebab tempat baru tu
xde aircond mcm umah aku!(pulak dah???) kalau korunk pasan ada banner kartun comel
dekat blog aku tu kan??itu banner contest la weh!! hahaha..
Contest oleh cero yang lu org leh tgk..ada rumah khas untuk dia..
Umah kebajikan je tu..sebab tu khas untuk dia..
Aku memang tak kelakar.. Seyez! Tapi aku join jugak!
Nak support kawan..haha...marilah kita memeriahkan contest ni...
Tak mau join pon takpe (lagi bagus..hahahah..peluang menang byk..jahat*)
Tapi..korunk follow dia..baca cite sal gadis kasut converse...!!sure meletup (pom!pom!)
Tak rugi follow ok..hehehe....

ini kisah sood yang  batuk seminggu g jumpa doktor
(klik utk penglihatan berskala gajah)


(klik untuk penglihatan berskala gajah)

Lu orang ada bran ke??Ingat gua tak berani ke?
Lu orang jangan pandang wa sebelah mata ok..
Walaupun gua perempuan...Lu orang jangan
uji keperempuanan wa dengan wat pregnant test!
(ceh..APA JADAHNYEE??)

Aku serius ni..aku ni,klu setakat ketut
depan khalayak ramai tu..no hal arr...
ko bagi satu juta duit jutaria pun aku tak heran!
Sebab aku mau lagi bernilai..
Lu orang pernah tak tiba-tiba terkentut depan orang??
Bunyi dia..masyaallah..
satu alam dengar...tapi..gua berani sebab??


-
-




-



-


-
-


-

gua ada jalan penyelesaiannya!!!



                       (klik untuk penglihatan berskala gajah)

p/s: err...cero..aku tak to ko nak judge cene..huhu..jangan kata kelakar ek( kelakar ko ada 2 makna..hehe)..entri aku pun x kelakar..hehe..saja suka suki join...

Saya ada kamera handphone saja.. T-T

salam semua.. ceh..aku ni an.. hilang macam tu ja...pastu muncul plak an?
hehe..sorry ye..maaf la kalau tak melawat korunk..
pas 9 dis 2010 ni..aku muncul balik keyh..hehehe..
Aku nak join contest ja.. by blog ini
Maaf la..aku bukan pro ambil gambo..
asas pun takda..
kamera pun takdok..cian aku...tapi..aku ada hp..
hehe..aku amek gambar guna hp..c901..5 mgpx
tu ja termampu...Kalau korunk nak join..boleh la tengok link ek...

Aku pertaruhkan gambar ni...huhu..
nama pun desudesudesu'dra handphone...mana nak cun melecun
macam dslr kan?gambar ni aku ambil masa 
singgah makan dekat kedai tepi jalan lorong-lorong kat seremban
kaler dinding ni merah terang..bangunan BATA haha..
bagi aku cantik la..thats y aku suruh member aku posing...
tapi..masuk dalam hp termahal aku ni..
kabur..hehe..

Yang tu gambar contest..yang bawah ni..
gambar aku  snap ni dekat PD..
yang ni aku tak masuk contest hehe...dah owner contest kata
1 penyertaan je an..tak best la cegitu an??
kalau leh banyak2 gambar..sure aku buh satu folder gambar! haha
hahaha..(bajet mcm leh menang!!hahaha...apa pun xdak!)


ok..next picture..aku tak pasti korunk pernah tengok ke tak lagi..
ni dekat kellies castle...gambar ni amek masa
selam minum air time wat assgmnt..hahaha
huhu..camera hp gak la weh!!!tak mampu dslr ke..
kamera kompak ke...xde...huhu...
kesian member aku jandi hamba model aku..
haha...but i like!


so..antara tiga-tiga korunk suka gambar mana??hahaha...
tapi..yang contestnyee gambar 1st la woh..huhu..
bye korunk..aku nak pergi bertapa balik...

Tension Sangat!!!!!!!!!!

Memang bengang! Sangat  tension!
2 page assgmnt aku hilang...!
penat menaip..Pehal lak Lappy ni!!!
Dah la nak buat 2 page tu pun susah!
Belek buku sana..belek buku sini...
Tanda buku sana..tanda buku sini...
Nak buat ayat sendiri balik!!!!
OMG!!!!
Sabar jelar!!!!
arggghhhh!!!!
nak nangis je rasa..hmm....
aku nak bg cepat habis...hmm..

Novel: karya hlovate


Salam..korunk suka novel hlovate tak?
Aku suka sgt..
ayat dia..masyukk tol..
Dalam brutal2..still ada makna tersirat
and islamic..
rugi sapa yang tak pernah baca ok..hehehe

ni ha aku nak bagi korunk baca..
tapi tak penuh la..klu korunk minat..
leh la g beli novel tu sendiri..hehehe
tajuk novel yang aku nak bagi kat korunk ni..
Tunas dengan Aa+Bb...
Aku mula jatuh cinta...wow!!muah..muah...

part 1
part 2
part 3

objek aneh berterbangan di langit kelam..


Hari tu...perut ni rasa macam nak makan..
Bukan aku nak..tapi,baby dlm peot yg nak..
then..aku gagahkan diri aku melangkah
pergi rumah kak aku..
(ngada2..nak g pasar malam naik motor!)
mengidam eskrem goreng!

Aku pun tekan lif no 12...
kalau lif rosak..pakai beranak la trus aku!
Bila dah dapat kunci..aku lompat bintang 100x
tanda happy (hahaha..tipu!)
Aku pun turun balik...

Aku g dekat motor nak panaskan enjin..
Dah 2 minggu motor tak hidup..haha
Tempat praktikal dia..jalan kaki je..
Susah benar nak idupkan enjin..
macam nak kopek kelapa!

Langit dah kelam...
Motor baru hidup..
Tunggu panaskan enjin sesedap rasa..
Tiba-tiba..aku dengar sesuatu yang pelik...

Aku dongak atas..langit kelam...
Aku nampak objek tu..kecil ja..
Zuppppsss!!objek tu hilang...
Aku pun terfikir..Apakah itu...??

Aku kuatkan semangat!
Takkan ada pape yang berlaku..
Aku pun pakai helmet sambil menunggu
enjin motor panas..lagi panas..
lagi baguss!!Tapi..sekali lagi kedengaran!
Sayup je bunyi tu...Tapi!makin hampir dekat aku!

Bummm!!!! Jatuh sebelah!!!
pampers baby!!! Gila!!
Jadah pe bendalah tu datang dari langit???
makin banyak kedengaran objek dari langit!!!
satu demi satu jatuh berkecai!!
Tak guna!!!


Nyaris kepala aku tak kena sampah dorunk!
Apa lagi..aku terus pecut bawa motor!
(bukan aku usung motor tu ok! ee!)
terfikir aku..ada gak manusia macam ni..Gila betul...

Aku ingat UFO tadi..
Mau saja aku panggil Tv3...hahaha

Maaf seandainya ketiadaan aku update blog or tak melawat blog kalian..


Bulan yang sangat sibuk..
aku kena stop blogging seketika...
Aku nak exam...hmm..eee....Otak serabut..
Fikiran melayang!merapu!meraban!

Rasa macam takmo belajar and nak tdo mcm
Sleeping beauty (beauty kah aku??haha)
maaf kalian..
Nanti aku melawat blog korunk...
Aku ada je melawat walaupun aku tak sign in...

terima kasih kepada yang datang..
Nanti aku free aku update...
macam-macam nak cerita kat sini..
Tapi, tak tau nak cerita macam mana...

Exam melambai2 panggil aku..
Buku pulak meliuk lentok goda aku suruh baca dia..
Katil ngan bantal berganding bahu!
heret aku tdo!
wokey! jom tdo..haha

++nota kuliah skizofrenia++
member wa cakap, wa ni maskulin..
apa benar dong??

member kak wa plak teruja dengan ke enceman wa
pas wa kua dari bathroom..
perlu ke wa check jantina wa????


Hilang kemaluan seketika...














hari ni lambat lagi pergi kelas..
dah lambat..boleh lagi singgah cafe
membeli kopok lekor..
memang nak kena pelempang budak ni..
Ok,aku tak kisah yg tu..
Janji anak dalam kandungan mesti makan..
hahahahaha..anak??ye...anak yg mintak..
bukan aku...^__^

Masuk je kelas..ada presentation..
Dah la panas..huhu..
Bila part sesi soal jawab..
memang hot la kat dalam kelas tu..
mengalahkan market dekat umah aku..
Bila dah jadi mcm tu,aku pun syok gak bertanya..haha..
TIBA-TIBA...

Dengan penuh bersemangat ..
"Encik Amer!!!" aku panggil nak tanya soalan..
Semua usha aku..semua gelak dekat aku..
kelas kecoh sangat..aku dah tekup mulut...
ALAMAK!!!salah sebut!!
tu nama lec kos lain..haha...
kawan-kawan aku kata "kantoi la bie!"
"owh, tingat encik amer ek??"
"bie! dalam diam2 ek??"

Semua gelak...!!!eee...
malu2..rasa mcm ilang kemaluan seketika..hahaha..
korunk!!jahat ek..dengan lec aku pun gelak sama...
Korunk..aku bukan tingat encik amer la..eee...
Mulut aku mmg nak sebut encik najmi..
Tapi,napa tah tersebut nama lec yg lain..



Ha!memang wajar aku gelar diri aku NENEK MODEN
haha...Nyanyok satu hal..
Pelupa satu hal..
Macam mak nenek satu hal..hahaha...
CUCU-CUCUKU...korunk tak kagum ke dpt nenek mcm aku??haha


Kenapa buat macam ni dekat SAYA?

Hidung ni dah macam volcano..
Tak cukup tisu kot dibuatnya..
Hari ni la pulak nak sakit..
Esok ada presentation..
Kalau la masa presentation tu
Asyik dok bersokseh ja..
Gamaknyee Dr. Lorraine Symaco tak paham
sepatah haram aku cakap..haha




















Tapi, aku tak kisah yang tu..
Yang jadi masalah sekarang..
Kenapa aku ni sering jadi mangsa tipu?
Kalau sekarang dia tak terima balasan..
Mungkin akhirat nanti Allah akan tunjuk
Yang mana betul,yang mana tidak dekat dia..
Dah banyak sangat aku kena tipu..
Hidup untuk menipu ke?
Tepuk dada tanya iman...

Gempar!! Awek Tak Pakai Coli

Aku rasa macam nak kerat-kerat saja orang tu..
Takde kerja lain kot mau buat??
Tak senonoh betul..Maaf, aku takde benda yang nak update..
Tapi, aku terkejut ar..ada gak cegini..
Dorunk igt blog aku blog lucah ke?
Kat mana dorunk dapat keyword entah la..hahaha...

Maaf ye..tiada gambar awek tak pakai coli disini..hehe








Dekat blog gua takde awek cun..
pengawet ada ar..hehe..



Aku baru je tengok kat youtube pasal 
Justin bieber berumur 51 tahun...
Hari tu just baca kat blog mario ja..haha
Nasib baik aku bukan peminat dia..haha
Eh..tengok betul-betul..tu justin bieber ke??
atau justin bibir??hehehe...

1 Malaysia: 15Malaysia short film

Tahu tak 15Malaysia tu hape??
Pernah dengar?Pernah tengok?
Ok..Aku,pada mulanyee tak tahu benda ni
Sampailah one of my coursemate buat assignment mengenai ini.
So,dari situ aku dapat tau la kewujudan bendalh ni..


Aku ringkaskan,
15Malaysia ialah filem pendek arahan manusia(hahahahaha)
sebanyak 15 filem telah dibikin.
Masing-masing menceritakan mengenai 1 Malaysia.
Antara filem yang aku suka ialah Halal,Rojak,Meter dan Chocolate..



Masing-masing membawa makna tersendiri terhadap 1 Malaysia..
Lawak pun ada..Sedih pun ada..
Jadi,bagi sapa-sapa yang nak tengok..Dialu-alukan..hehe..
Lepas tu,korunk komen pendapat korunk tentang filem tersebut keyh..hehe









Tetamu yang tak diundang..Masa bila aku buat rumah terbuka???!!!


Tersebutlah kisah..pada hari ini, aku telah dikejutkan dengan kehadiran tetamu yang tak diundang.Aku tak pasti dekat mana dorunk dapat info aku buat rumah terbuka. Aku check blog, takda pulak aku buat entri pasal rumah terbuka. Yang aku tau,korunk mintak duit raya ada la. Kalau takat duit raya,aku boleh bagi. Tapi, yang datang ramai-ramai tempat aku bawa anak  semua kenapa???

Aku pendekkan cerita. Aku pun  terkejut gak kedatangan dorunk tu. Dah la datang tak berjemput.Boleh pulak intai kot tingkap aku. Pintu ada tak mau guna. Mana budi bahasa ni?? Tak faham betul aku.

Siap mengintai dari tingkap aku..apakah???




yang sekor ni..dah sampai tingkap aku..Apa lagi..aku berjoget sakan..aku halau!



Yang ni anak dia..Takdok kerja..Pi seret muka dekat bumbung..
Aku rasa,dia tengah buat facial muka..haha

Sempat jugak aku snap gambar bapak dia.. 
Meh baca dialog aku dengan rumet..

Nekmo: Weh! tengok ni..bapak dia aku dah snap..Besar benar #@&^*& dia...
              (dengan muka suci,aku tunjuk dekat member aku tuh..)
Rumet : (amek handphone aku tengok..) a'ah la..besar...

Aku dah start gelak...hahahahaha...lepas tu..
Rumet: Weh..besar betollllllll....hahahahaha(gelak tak ingat dunia...)

kesimpulan: kesian binatang tuh..tak bersalah...hehe
video
Masa ni..tetamu aku bertempiaran lari..Tak tau sebab pe..mungkin xnak publisiti kot..haha


Aktiviti masa raya..

Aku selalu hilang diri..konon-konon nak jadi macam halimunan..hehe..sekejap ada..sekejap takde..aku sibuk masa hari raya tu..sibuk tidur..bukan sibuk sangat pun..just pc umah macam siput barbie tercekik ikan piranha..haha..line internet ok..pc pulak buat hal..sebab tu la aku tak update blog..ceh! alasan..

So,aku nak la bagitau apa aku buat masa aku balik same strong village...
 Aku suka gambar pelita ni..aku yang snap..masa tu pukul 1 lebih..
time tu still ada dekat u..tengah sedih..tiba-tiba lak mata terpandang
sesuatu yang menarik(bagi aku la...) aku pun snap..

Masa balik kampung..aku n kawan-kawan pi sekolah, tolong cikgu handle
program..kira kami ni jadi fasi la huhu..semua ni budak pmr...

Semua yang turun bantu..adalah dalam 10 orang..semua dah smbung belajar..
Tunggu punya tunggu..member yang belajar dekat mesir tu..tak datang..
maybe transport takdak kot,..alasan lagi..haha

 Ni hari last..program ni berlanmgsung selama 3 hari...wah..rajinkan aku pergi
sekolah?hehe...masa dulu..dewan ni..tak siap lagi..
sekarang aku dah merasa masuk..^__^ siap buat otai nyanyi lagi..hahaha...(gelak jahat)

 gambar ni pun nak amek kan?tapi..aku suka..bagi mata aku...aku kata cantik..
So,kalau ada yang kata tak cantik..baik pergi check mata..haha...


 Hari last...harap maklum..penulis tiada dalam senarai..hehe


Lepas penat jaga budak-budak...haha..ni lah masanya...pergi melahap dekat rumah cikgu




Ni mito..anak kucing aku..hehe..dia sangat lincah..hehe
Aku sayang kucing..hehe...

 Gambar ni pulak dekat perak..masa balik kampung dekat umah opah...
Pemandangan tu cantik..hehe...mata gelong...
 Ni ikan pe??haha.,.Piranha..aku gi tengok cite ni..gegeh tol kawan-kawan aku..
aku tak suka cite suspen..cite ikan gigit bontot jugak dorunk nak tengok..
aku suka cerita romantik..aksi...kartun..hehe..cite hantu aku tak suka!
Bagi aku..cite ni tak sesuai untuk tontonan keluarga...Bukan pe..
Masa aku gi tengok..ada budak sekolah rendah tengok..
Ada family bawak anak kecik-kecik la...
dah la gambar separuh bogel...aku yang malu...

ha!!!Ni dekat Jusco..keluar dengan mak,adik,kak..semalam..










 Masa ni dalam bus..otw alik KL...huhu..hujan lebat oo tadi...

Gambar ni aku snap masa dekat penang..otw nak balik KL..
awan tu..cantik..hehe

Lepas ni..nak siapkan assigment..^__^ rindu korunk...