First time outing



Err..tak tau nak mula macam mana pulak.. haha.. mereng tol aku ni ^^. Ok, ahad lepas, ada photog call aku

Dia: "weh...ada mana?"
Aku:" kat u la..kat mana lagi"
Dia: "mak aii..bisingnya, hang nak ikut aku pi outing dak?"
Aku: "hehhe...malu la..jerawat banyak" (alasan semata2 haha)
Dia: " hahah...watpa nak malu, aku tak shoot hang la...jom ikut aku"\
Aku: "err...ee....aku malu sebenarnya..aku tak pandai"
Dia: "nak? tak mau?"
Aku: "nak...hahha"

Tu la 1st time aku keluar outing dengan photographer, ada lagi ramai...bukan xdak yg ajak...ramai je yang ajak...tapi, aku ni malu sangat..hahha ^^ (walaupun realiti, aku ni idok le pemalu sgt...) tapi, aku ni bukan la photographer kan...Lagipun, aku tak pandai sangat. Aku pun baru belajar. Hari ahad lepas, aku pergi dekat  Taman Tasik Titiwangsa. Kan ada pameran pasal fotografi, ada jual kamera murah2 an...

Masa mula2 aku jejak kaki tu...aku jadi malu ni, tak tau nak habaq..hahha.. lelakinya, punya ramai..gantung je dslr. Aku? dalam beg silang sebelah yang selalu bawak g kuliah..Kawan aku tu pun pelik

Dia: "mana dslr hang??"
Aku: "hehehe...ada dalam beg..malu"
Dia: (tekan2 beg aku) "malu lagi???..hahha"

Lepas tu, kawan aku tu pi sembang dengan photog2 yg lain...aku ikut jelar belakang dia..sebab segan punya pasai...photog2 lain usha je aku...dorunk ingat aku ni awek kawan aku tu..Bila dah lama2, aku duduk jelar dekat tepi tebing sebab dah penat berdiri. Dslr aku tersemat rapi dalam beg..hahha.. Masa tu, ada la model2 seksi ni tau..aku hanya mampu tengok jelar dorunk dok ambil gambar model.

Datang photog sorang ni, lens dia guna 70-200mm..sama dengan kawan aku ni. Aku ni, punya la tak larat nak pegang lens+dslr yg kawan aku punya ni..berat tau tak! haha..kawan aku panggil photog sorunk ni Masta (hebat la ni noh... ^^)

Photog: " awak ni talent ke photog?"
Aku: " hehhe...bukan talent la....sy biasa2 ja...dslr ada.."
Photog: " mana dslr?..saya ingat talent tadi..baru nak ambil gambar..haha" (dia berseloroh)
Aku: "hehhe..ada dalam beg..saya malu sebenarnya" (sambil bawa keluar dslr aku..) saya pakai kit je..
Photog: "ooo..meh sini tengok..."

Lepas tu, mula la sorang..sorang datang dekat aku..hahhaha...^___^. dorunk tukar lens aku. yg aku punya, aku pakai 18-105mm ja.....

photog: " nah...pakai lens ni...kejap lagi kita shoot..nampak pro sikit...(usik aku..hahha)"
aku: "err...saya tak pernah guna wide...hahhaha..kena ajar ni"
photog: " takpe, nanti kami ajar....hehe.."

Lepas tu lagi (berapa banyak lepas???hahah)...aku pun pergi shoot...model tu seksi =___=" aku cuba menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling aku...(ni adalah salah satu prinsip kaunselor, penerimaan tanpa syarat..aku try praktik..huhu). Aku pun shoot la..bagus dorunk ni, ajar aku...Lepas dah penat, aku pun duduk la. Tanpa aku sedari, photog2 ambil gambar aku.. aku duduk posing sikit punya baik...hahaha Lepas aku tersedar..

Aku: " eh...eh...eh...saya bukan talent..talent dekat depan tu..jgn la amek gambar saya..saya malu huhu"
Photog: "duduk dah elok tu macam model..awak jangan gerak"
Aku: " saya malu la...hehe...saya tak cantik.."
Photog: "Dia silap la....patut dia yang jadi talent, tapi main dslr pulak..haha" (cakap dekat member yang lain)

Aku ni, memang malu masa tu..haha...Iyela, model depan mata, dorunk amek gambar aku pulak...maluuuuu..Itu jelar kot aku nak share...ha..meh aku share satu keping gambar yg aku ambil k...



-Silhouette girl with tree-
d90+tokina 11-16mm
Ni aku nak test ja guna wide lens, memang aku tak pandai pun ^^



Apa cerita disebalik gambar?
Soalan tu dituju untuk gambar ni kepada aku
Aku cakap la aku tak tau. Sebab sungguh aku tak tau
Aku hanya test lens saja, jadi aku snap gambar jelar.
Lepas tu org tu cakap, kalau nak jadi jurugambar,
bukan suka2 ambil gambar...kena ada cerita sebalik gambar.

Jadi, aku nak tanya aku ni sebenarnya
tak pandai lagi footgrafi ni..Aku bukanlah photog.
Aku baru nak belajar. So, bukanlah photographer ok..
Bagaimana dengan korunk?...apa yang dimaksudkan dengan 
cerita disebalik gambar. Adakah begini?

Contoh: Ada gambar monyet sekor tengah punggah sampah
adakah cerita disebalik gambar tu begini?

1. masa aku jalan-jalan nak pi pasar, aku nampak monyet tu punggah sampah
nampak sangat sampah tu tak dijaga dengan betul
 atau begini??
2. Sayangi alam sekitar.

p/s: Macam mana korunk fahami?



Aku bukan photographer....aku bukan model...
Aku pelajar.



7 comments:

dG said...

dah lma x nmpk post pnjang berjela kt cni. gigih aku nk baca smpai habis. ;D

klau dah jd model, jgn lupa aku. HEHEHE



*Malu~ XD

twinkle twinkle said...

nekmo,,baru nmpak sebahagian nekmo;)
rindu akk :D

Mario said...

gambar tu apa cer?cuba cer ckit...ekeke

camana nak amik gambar Silhouette tu ek...aku nak test buat...

BieYra said...
This comment has been removed by the author.
✿nenek moden✿ said...

dg:
cis2...hahhaha..malu pulak dah..hahah...tq la baca blog aku.. XD gigih kan aku menaip panjang2??..hahha...kau pulak gigih baca..hahaha


Faqiha:
hehhee..exam dah habis..baru muncul dalam blog ek..haha ^^ miss u too dear..hehe.. ^^

Mario:
gambar tu?...hahha..maksud kes tu ke?.. aku ni sebenarnya..bukan tau pun fotografi ni...bukan photographer pun.. mmg tak tau la jawapannya bila dorang tanya akuu lagu tu... lastly aku, aku tak balas...member aku je yg jawab... " kwn tu ngetest je... setting nie... xpe kan... kalau setiap gmbar dia nak upload takan nak kene ade story... kdg2 tuk minta pendapat xsalah kan????" aku diam.

silhoutte?
erm...yg ni..aku tukar kepada monochrome..:) pastu nak bagi lagi pekat hitam...aku edit kat photoshop sket...kalau ori punya...gambar model kat dalam gambar tu..nampak cikit....so..aku hitamkan terus semua...yg gambar 1st, aku main dengan warna...bagi langit warna lain..tu jelar...aku tak pandai pun rio.. :) hentam ja..haha

pandan said...

doktor tueh,,,hebt naaa

✿nenek moden✿ said...

dr.cinta boleh x?..hehhe XD