Tomato ajaib tepi rumah..^__^

weeee~..hehe..aku nak cerita sikit la,dulu,kak aku pergi desudesudesu'dron then bawak balik sayur la..segala mak nenek la.Pastu mak aku pun ambil biji tomato desudesudesu'dron tu semai dalam pasu.Bila pokok tu dah tumbuh subur,semua happy oh! hehe..Aku tanya mak aku..
"mak,kenapa pokok ni berbunga je banyak?awat tak berbuah lagi?"
"entah la..pokok tu tak mau berbuah kot"

Bila dah lama an,tengok-tengok buah dia banyak oo..tapi,tak la sampai berjuta lemon macam aku cakap selalu tu...hehe..tapi,kenapa buah dia panjang2 ek?kenapa tak bulat2 comel macam aku ek?(baja apakah?haha).Bila dah meng'oren' mak aku pun petik la..letak dekat dapur..ayah aku kata sedap..manis..

Dengan semangat wajanyee,bila mak ayah aku takda,aku nak pi try la..kot2 aku tersuka lak bila membaham tomato tepi rumah tu..Tapi???mak aiii..masuk dalam mulut..aku kunyah je..
"uuwwwweeekkk" aku luah dalam singki..hahaha..

Untuk pengetahuan cucu-cucu ku sekalian,aku memang tak berapa gemar sayur tambah-tambah tomato,sawi,carrot yang dorunk letak dalam masakan tu.(tak suka..haha).Masa aku makan tomato tu, aku nak test je tekak aku ni boleh terima ke tak tomato tu..hehe..Kalau aku pesan burger lak.
"adik,aku nak burger tak mau sayur"aku suruh adik aku beli.

"hang ni la kak lang,pi beli sendiri la..aku sampai segan nak pesan asyik burger tak mau sayur"dia selalu kata macam ni kat aku..hehehe..

moral of value:kalau nak didik suka sayur,seeloknya didik dari kecik..hehe betul tak mario?ngee~

agak-agak korunk la kan,bila aku senyum..comel macam horikita maki tak?ngee~
(dah sawan minah ni..hehe)


22 comments:

AkuChumel said...

hehe..nek...mkn sayo la....!!br la awet muda.haha....mkn3...baik tuk kesihatan tau. :P

AkuChumel said...

hehe..nek...mkn sayo la....!!br la awet muda.haha....mkn3...baik tuk kesihatan tau. :P

cikCEPET said...

ahhaaa~
sme nek..
cepet pown anti sayor..

:))

Mario said...

haha...i like sayur la nek...masa2 budak2 dulu aku mmg tak suka tp la ni aku dah suka...haha
ye betul tu..aku dah didik my daughter makan sayur sjk kecik tp hanya sesetengah sayur je dia suka..
pelakun citer ape tu weh...

YuSeNzE - KniGhT said...

hahhah...
melentur buluh biar dari rebung...
rebung tu pon sayur jugak... wakakaka

gades ain said...

erkk. hahaha. ain anti taugehhh! hahaha. sayur pon anti. sikit jek kot yg ain makan. hehe. && ain suke tomato segar dr ladang, kalo yang da masak dalam lauk uhh da benyekk ta suke uwekkk! ahahaha

nabilah abd rahman said...

dulu pun saya xmakan sayur...tp sejak dok kat asrama,terus jadi suka sayur...^_^

✿nenek moden✿ said...

iQa>>
hehehe..sayur bukan sedap pun..kasi la coklat ke..hehe..dap gak..weee~

cepet>>
lepas ni kita buat geng anti sayur nak?haha..sure kena kutuk ngn org suka sayur..haha

✿nenek moden✿ said...

mario>>
haha..bagus la ko ajo anak ko makan sayur..t xde ar susah nk kasi tau kat abg burger mcm aku ni..haha..pelakon cite pe?ko try search hanazakarino kimitachihe(japan)

yusenze>>
hehe..betul sgt la tuh..nah amek tomato ni sbg ganjaran..g main jauh2..hahaha

✿nenek moden✿ said...

ain>>
suka tomato yg segar tu????what!!!nek makan yg luah alik tu,tomato segar petik dari pokok la..eee..mcm mana ain suka??adoila..dap ek?hehe


nabilah abd rahman>>
haha..bagus la tu..nanti mintak byk2 ye kat makcik dewan makan tu..haha

echah mashuri said...

beger xder syur...
huuuhuhu....

tomato sdp..cm sos tomato :)

AkuChumel said...

nek...coklat nanti montel la.. :P

✿nenek moden✿ said...

echah mashuri>>
hehe..sedap??hahaha....

✿nenek moden✿ said...

iQa>>
klu montel..bagus tuh..nek mmg nk naikkan badan ni..hehe

PUPUT said...

i dun loike sayur jugak...eeeeuwww....nape xtaruk tomato pelik tu...leh share2 tgk...^_^

@ien_R@z said...

haha.. nenek pon tak suka sayur ke?
tomato sedap la nek.. tp kalo yg di masuk dlm tomyam or sup tu tak sedap la.. lembik.. wekkk...

cu pon tak suka syur dulu2.. tp skrg dh makan sume.. haha

✿nenek moden✿ said...

SIS PUPUT>>
tak suka jugak??haha..boleh geng nek la pasni..hehE

✿nenek moden✿ said...

aien>>
tomato sedap??adoila..nek sangat2 tak lalu makan tomato..huhu..kalau masuk dlm masakan tu..mmg lembik..adeh..sebut tomyam rasa mcm nk mkn lak..hehe

maCy said...

nek. mkn sayo utk tulang kuat.. ki3
maki! so kiut laaaa.. huu

✿nenek moden✿ said...

macy>>
huhu..bukan ke makan susu tulang sihat?ngee~ haha..apa macy??nenek kiut?hehe..masyeh2..(perasan ni..hehe)

Yatre Hayati said...

hahahah...sama la muka biera dengan dia...(muntah dengan laju)

✿nenek moden✿ said...

yatre>>
hehe..bira tau sis nak puji sebenarnyee..hahaha