Adakah tanggapan pertama itu penting pada diri kita?

Aku tak pasti la betul atau tidak persoalan aku dekat tajuk entri dengan apa yang aku nak sampaikan ni.hehe..Tapi,aku harap ada yang faham.Memandangkan aku baru belajar mengenai hal ni,jadi aku nak share kepada pembaca sekalian.Aku nak ambil contoh menghadiri temuduga.Kalau korunk tengok cara akupergi interview memang hancur arr..haha..sebab terlalu nervous.


Tadi,lec aku cakap ada cara kita nak bersemuka penemuduga untuk pertama kali..apa tu orang kata,first impression.hehe..aku kan tak pandai english..so,tak boleh nak cakap bi lebih-lebih..hehe aku bukan nak bagi tips tapi..macam bagi tips la jugak..isyh..macam mana tu?haha...just share apa aku belajar.

bagi perempuan:
1-berjalan 'catwalk' atau jalan kucing..(tapi,jangan la tergedik-gedik pulak jalan tu..hehe)

2-apabila berjalan,tumit belakang perlu jejak tanah dahulu

3-dagu jangan berada posisi 90º(takut orang kata kita sombong) tetapi 45º(tahap normal) jangan pula terlalu tunduk(nampak macam tak confident ^__^)
 (kalau tak tau 45º tu tinggi mana..nah aku bagi protractors sekali ek..hehe)
4-tangan tu jangan la peluk tubuh atau letak belakang(kalau korang buat macam ni..nampak korunk ni tak open minded..hehe so,keluarkan tangan korunk yang comel-comel tu..hehe)

5-sebelum masuk bilik temuduga,tarik nafas dalam sehingga tahap perut dan hembus perlahan-lahan semasa berjalan.(nampak korunk lebih relax dan cool)

bagi lelaki:
1-korunk tak perlulah 'catwalk' hahahaha...^___^
2-boleh ikut langkah macam dekat atas tu..

lec aku kata,tanggapan pertama seseorang tu ialah 12 saat pertama kita lihat dia(kalau tak silap dengar).Tanggapan ni boleh menjadi positif dan negatif.Haa..lagi satu,email korunk tu bila masuk alam mencari kerja,jangan la nampak kebudak-budakan(macam aku ni..haha).Nampakkan kematangan diri korunk.So,apa yang lec aku ajar hari ni,ada la dua tiga ketul aku share dengan korunk..haha..Aku pun belum lagi masuk alam pekerjaan.Tapi,perlu tahu semua ni sebab kita akan hadapi temuduga bukan sahaja untuk kerja.Betul tak mario?ko handle orang interview tak? ^__^

24 comments:

YuSeNzE - KniGhT said...

Bersedia sebelum ditemuduga. Tapi kalau pengalaman pertama mesti rasa gementar menyelubungi segenap pelusuk tubuh. Tips resume kat blog aku, tips temuduga pun ada... tapi kat blog buruk aku yang lain.

Selamat mencuba dan selamat berjaya =)

Pinky Pixie said...

tips menarik.. hehe.. xpenah temuduga kerja lg. pernah kene interview nak praktikal aje.. hehe

Hamzah Ian said...

org tngk kite first time mmg penting.. kalo tngk serabai je mmg dah tau2 kene rejek la.. hoho..

nabilah abd rahman said...

huh,harap2 la nnt time temuduga boleh apply cara ni..tp tu la..kadang2 bila darah gemuruh naik,semua lupa...huhu

Yatre Hayati said...

yer..tanggapan pertama itu penting..!!tapi kekadang macam tak..eh pening la..

✿nenek moden✿ said...

yusenze>>
haha..ko banyak sgt ar blog..hehe..merata2..tak tau mana satu yg ada bendalah ni..hehe

✿nenek moden✿ said...

nabilah abd rahman>>
sgt setuju..haha..bila gemuruh,mcm2 kita tak rancan boleh berlaku..hehe..
cuba la..lec yang bagi tips..hehe

✿nenek moden✿ said...

Pinky Pixie>>
nek pernah interview untuk apply kos dekat u saja..hehe

✿nenek moden✿ said...

Yatre Hayati>>
huhu..memang pun.kadang2 bila kita tengok mula2 orang tu..myb -ve or +ve..tapi kdg2 apa yg kita fikirkan..sebenarnyee dia tak pun mcm tu..hehe

✿nenek moden✿ said...

Hamzah Ian>>
pakaian pun menunjukkan diri kita jugak..hehe..takkan la nak p temuduga pakai serabai an?haha..tak mahal pun xpe pakaian tu..asalkan kemas...dan hal2 yg lain..hehe..kan?

Mario said...

jalan jengkit-jengkit tak ok ke weh...

Mario said...

aku tak penah handle...tapi tang buli budak2 baru mmg diaorg serah kat aku...haha

ye betul tu...klu kene interview ngan mertua lagi nerves...ekeke

✿nenek moden✿ said...

mario>>
hahaha..gila ahh ko..jalan jengket2 lak..ko ingat main jengket2 ke?haha..kiranyee muka ko ni pembuli ahh??haha..jahat sih!patut membuli je ek dalam blog..tambah2 ko buli aku..

interview mak mertua parah tuuu..haha..

echah mashuri said...

takot uh nk interview..!
kena mendarat kaki belakang dulu
?mmg xretila,,,

cik elina said...

nak cakap guna bhasa apa ?
bi ? bm ? urdu ? tamil ?
agaga
;P

@ien_R@z said...

erk.. tiba2 teringat interbiu utk masuk maktab dulu.. duduk sesuka hati jer.. ciap kuis2 kaki ala2 malu2 kucing gitu.. haha.. *sgt kebudak2kan*

dh da lec yg interbiu tu duk pekana ckp nk buat jadi menantu dia.. adeh! seyes malu.. hahaha..

✿nenek moden✿ said...

echah mashuri>>
haha..mendarat tumit belakang..jangan terpelecok kaki sudah..haha

✿nenek moden✿ said...

cik elina>>
kak b rasa..bahasa arab lebih afdal..hehehe..ija kena cuba..haha

@ien_R@z>>
jangan kata cik ain...nek pun mmg hancur arr time interview..haha..kalau ingat balik..mmg lucu..ain..elok sgt la tu lec nak amek jd menantu..haha

hiro said...

i like makwe gedik..keh3

FiRsYa MeLisSa said...

owh..macam tu yer~urm....takuut gak interview nie yer...klu sy tah cam nerlah pulak..huhuhu

✿nenek moden✿ said...

hiro>>>
haha..bagus la tu ngan ko..ko pun leh sama2 gedik ngan makwe 2..keh3

✿nenek moden✿ said...

FiRsYa MeLisSa>>
susah gak sebenarnyee nak g interview..mcm2 perkara kita kena tau..and jaga..huhu..meh nek interview sis..hehe

arifadela said...

hahaha...
btol2 care nie..
nenek angkat aku pnh bg tau...

✿nenek moden✿ said...

arifadela>>
haha..wow!gila power ko ek..nenek angkat tuuu..jangan kau kena angkat sudah..hahahah