Apakah yang perlu kita lakukan kepada orang yang tak faham bahasa?

Selamat pagi semua..aku bermimpi ke update blog pagi-pagi ni?hehe..kelas pukul 11 so,boleh la meluangkan sedikit masa untuk tanya pendapat and kongsi cerita dengan korunk.Pada minggu lepas,aku telah pulang ke kampung(skema sikit ye ayat murid-murid) dan semasa aku hendak pulang ke rumah baru aku ni,kak aku telah menempah tiket bus dan bukannya kereta api.Memandangkan kesihatan aku kurang elok,aku tak berapa ceria balik ke rumah dan pulang ke rumah baru.

Lepas tu,masa aku otw balik ke sini,dekat belakang aku penumpang lelaki yang duduk.Seorang india dan seorang melayu.Macam aku kata tadi,aku tak sihat so aku pun telan la segala mak nenek ubat yang doc u aku bagi dan aku hanyut..haha...sedang aku nyenyak tidur ada yang kurang menyenangkan aku.Mimpi-mimpi indah yang aku ulit elok diselang-seli dengan lagu india.Cis!konsert apa pulak ni???aku buka mata usha kak aku then aku usha belakang.Memang dasar *********** la india  ni!boleh dia pasang kuat-kuat lagu biar seluruh alam dengar.Kalau lagu yang kami faham tak pe ar..ni dia je yang faham..aku memang geram la..nak tidur pun tak senang.Aku usha pelik dekat dia banyak kali.Aku ingat dia faham tapi cis!tak faham langsung!dia buat bodoh je..Dia ingat aku usha dia banyak-banyak kali tu sebab aku berkenan dekat dia ke??Tak patut-tak patut.Tapi,orang sebelah dia tu tak pun bagi respon bila india tu pasang lagu kuat-kuat..gamaknyee dia pun happy kot dengar lagu tu..hahaha

Ok,sekarang ni..kalau aku jumpa orang tak faham bahasa macam tu..apa perlu aku buat??

1-usha dia sampai juling mata aku...kelip-kelip banyak kali dekat orang tu
2-Kita pun pasang lagu kuat-kuat untuk lawan lagu siapa paling kuat.
3-Buat-buat berminat untuk bluetooth lagu tu dan minta untuk tengok..lepas tu kita off saja lagu dia.
4-bangun dan marah dia biar dengar satu bus.
5-ambil beg dia dan terus letak dekat pintu bus.
6-bermain-main surat dengan dia suruh dia stop(macam posmen karat tu..hehe)
7-Kita pulak yang nyanyi sekuat alam biar dia pulak dengar suara kita.
8-Letak signboard "penumpang yang tak faham bahasa tidak boleh naik bus"
9-Blacklist nama dia untuk penggunaan bus(wah..dah macam penjenayah..hehe)

atau korunk ada idea boleh share aw..hehe

40 comments:

Mario said...

ko usha dalam bahasa apa? pasal tu dia tak faham kot..bahasa tu penting...hakhak

✿nenek moden✿ said...

mario>>
gegeh ek ko..hehe...usha pun leh ada bahasa ke weh??haha..aku usha2 la dia kot2 dia faham aku tak senang dengan perbuatan dia tu..hehe

syaf said...

1. kaw ludah muke die lalu kaw menegaskan yg kaw x sengaje...

2. kaw bilang padanya "itew lagu untuk org mati kah"

✿nenek moden✿ said...

syaf>>
huhu..ko kejam weh..haha...aku rasa india tu terus tergoda ahh bila aku buat cegitu..haha

sI tEDI said...

ha ha ha
nak ngorat kot?

♥dG♥ said...

ambik henfon dia bawa lari. HAHAHA

echah mashuri said...

buat2 kena sawan..uhuhhu

pakcikLie said...

ko buat2 dengkur kuat2 lagi ngalahkan lagu yg x sedap tu..

syaf said...

4 sure pnuyer..pas2 melekat jadik laki kaw tuk slame lamenyer...
dengar lagu keling r kaw pas nih tiap hari...ngehhh

maCy said...

bgn dan tampar dia! hehe

cEro said...

org yg tak reti bahasa ni,
satu je ubat mujarab...
iaitu, ABAIKAN DIA...

kalo di awat camtu, kita layan,
diorg suka...
so, ABAIKAN...
anggap dia tak wujud..

Yatre Hayati said...

lawan dia !! pasang lagu kuat-kuat !! hgagaa..pasang surah yassin ker..biar dia diam !

nabilah abd rahman said...

org macam tu,kita buat apa pun bukan dia paham..so,better sumbat teling kita ngan apa2 then tidur..hahahha

@ien_R@z said...

suruh dia pasang lagi kuat lagu tuh.. pastu nyanyi skali.. hahahaha


p/s ; bg makan kasut jer.. lalalala

Aida Effarina said...

pasang laa asmaulhusna kuat2. untung2 dia terpikat dgn islam ke. dpt gak pahala free. hehee ;D

✿nenek moden✿ said...

si tedi>>
haha..harap2 india tu tergoda ahh..hehe

✿nenek moden✿ said...

dg>>
haha..nanti akan ada aksi kejar mengejar dalam bus tu..mcm cite hindustan..hahaha...soooo sweet..kihkihkih..

✿nenek moden✿ said...

echah>>
haha..t tak pasal2 driver tu tinggal ko kat tepi jalan echah...hehe..

✿nenek moden✿ said...

pakciklie>>
wah!pasni..nek akan jadi perempuan yang terkenal dengan dengkuran kedengaran selebar alam..haha..siap buat ringtone dengkur tu..kahkahkah

✿nenek moden✿ said...

syaf>>
ko kejam ahh..hehe..kalau iye jodoh aku dengan dia..aku nak pgl ko nyanyi lagu keling sama2 nak bg semarakkan cinta aku tu..hehe

✿nenek moden✿ said...

macy>>
huhu..macy kejam..^__^

✿nenek moden✿ said...

cero>>
huhu..tapi..telinga aku terganggu ahh..hehe..lagu2 keling dia tu tersentuh jiwa aku..mcm nak ganyang je keling tu..huhu

✿nenek moden✿ said...

nabilah abd rahman>>
salah satu cara yang bagus tu..hehe..lepas ni..make sure klu nak nek bus..bawak kapas banyak2 hehe..boleh tukar2 kapas kalau borink..hehe

✿nenek moden✿ said...

@ien_R@z>>
lepas ni nek nak kena belajar lagu keling ahh..hehe

✿nenek moden✿ said...

Aida Effarina>>
wah..bagus komen ni..lebih islamic..hehe..

Yanie J (*゜▽゜ノノ゛☆ said...

bira, lagu tamil or industan?hahhaahah


layan je ahhh
>.<

AkuChumel said...

haha tembak je..konpem diam terus.pastu buat muke x sala ok :P

PUPUT said...

hehe..sian bira..pakai la earphone..dgr lagu smbil tdo..len kali spare bwk mp3 ke..pasang lagu kat henset pakai earphone ke..study ok ke?sori ek bira..sis skg dah jarang on9..all d best utk bira ye..blajar rajin2 tau..^_^

Pinky Pixie said...

usha dia sampai juling mata then men kenyit2 mate mane taw dy tergoda, hehe

✿nenek moden✿ said...

Yanie J>>
haha..tamil+hindustan..tapi..byk hindustan ahh..haha..bahasa dia..hehe

baikkk...jom layannn..haha

✿nenek moden✿ said...

IQa>>
dahsyat3x..haha..main polis2 ngan dia ek?hahaha...^__^

✿nenek moden✿ said...

puput>>
haha..tp nak tdo sis..xsuka dengar lagu..nak aman je..huhu..stdy?err..huhu..tak tau la nak ckp apa..huhu..bira blajar je..amek note..tu jelar..^__^

kenapa dah jarang on9?sis keje lak ke?

✿nenek moden✿ said...

Pinky Pixie>>
haha..kenyit2 mata sampai tergoda..huhu...tgk2 dia panggil dok sebelah dia..dengar sama2..haha

Pacifist said...

salam dik nek.nampaknya x leh wat ape la.sbb dia x faham bahasa.susah juga nak fahamkan org yg x reti bahasa.takut2.jadi lain plak.yg penting sabo.klu ada keberanian sikit.kita cakaplah apa yg kita x puas hati.klu agak2 dah panas,kita mengalah jela.utk mengelak mudarat yg lebih besar.mengalah bkn bererti takut yerk.....

hentakbelipat said...

pi la sedas sekali kepale die

cik elina said...

sabar je.
kita kan satu malaysia.
HAHAHA

♥dG♥ said...

sweet tu x bleh blah nek~ XD

✿nenek moden✿ said...

pacifist>>
hehe..mmg susah kalau nak bercakap dengan org yang tak faham bahasa ni..kalau dah tak leh sgt2..mmg kena de toleransi la jwbnyee...huhu

✿nenek moden✿ said...

ija>>
1 malaysia ek?hehe...jom2..nanti kalau ija nek bus..kak b nak suruh india tu nyanyikan lagu untuk ija..hehe..mau?hehe

✿nenek moden✿ said...

dg>>
haha..nek dpt bayangkan adegan tu...hahaha..siap pasang lagu keling dari hp dia..haha..lari2 dlm bus..hahhaha