Rindu Ramadhan..

Dah nak dekat bulan puasa kan?Siapa yang belum ganti???Ganti cepat weh..nanti kena bayar fidyah..Nak ke??Aku dah habis ganti..(hahaha).Ada suatu malam tu mak aku kata macam ni dekat aku..
"Lepas ni..kak lang takda..sunyi la rumah..sorunk-sorunk dah tinggal rumah.."mak aku..
Aku just sengeh macam kerang busuk je..
"Puasa dah nak dekat..lepas ni..tak da la orang yang minum air banyak gelas"mak aku kata sambil gelak-gelak..

Adeh!!pecah rahsia aku..haha..aku mempunyai tabiat cegitu bila berbuka puasa...air pelbagai jenis..cawan berkederet macam kereta api..haha..Kalau aku kecik-kecik dulu..lagi banyak..korunk percaya tak sampai berbelas gelas air untuk berbuka?aku sorunk je tuh..hahaha...Sampai besar cegitu..tapi..dah kurang la sekarang..maybe..4 or 3 gelas..haha..(banyak ke?sikit je tu..)


Kalau time bulan puasa..aku lah yang excited tau..Nak makan itu ini..haha(kantoi!).Lagi kan..kalau pasang pelita ni..aku la yang buat..Kakak-kakak aku tak minat kerja macam tu..haha...Bila time basuh pinggan..aku lari..haha..(pemalas..).Nak tau tak?aku tak pernah sembahyang raya until aku form 4..hehe..Bila form 4..baru aku pergi sembahyang..kakak aku selalu mengata aku tak pi mayang..(apa kes masuk raya pulak ni?haha)

Masa kecik-kecik..pernah ponteng puasa..haha..aku curi minum air paip..alar..budak kecik..haha..Tapi..aku dah diajar puasa awal sebab aku sekolah pun umur 3 tahun lebih..hehe.."kalau tak puasa...kena duduk dalam jamban time buka puasa"dialog apakah ini??hahaha...Tapi,tahun lepas aku kantoi tak puasa(ABC-Allah bagi cuti)..haha..kak aku goreng roti sardin..aku pun..baham la..pusing je belakang...Kantoi!!!abang ipar aku masuk dapur!!!aku lari terus masuk bilik aku..haha..malu..

Tahun ni...aku dah tak buka puasa dengan arwah tok aku..hmm..tak boleh nak usik dia lagi..18.03.10..hmm..aku ingat...Arwah tok aku yang ajar aku baca doa buka puasa..Sebelum makan..baca doa dulu..(budak-budak sekarang pun dah pandai baca..)

Entri ni..auto publish..aku sekarang maybe dah ada dekat u(kalau xde pape halangan..)Kalau rindu dekat aku..datang la melawat teratak aku yang tak cool ni..haha...rindu bulan ramadhan...bye semua..harap korunk sihat..love u all..

5 comments:

Mario said...

selamat berpuasa

jane said...

nenekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

mana atoookkkkkkkkkkkkkkkk???

huwaaaaaaaaaa

hahahahahah

samat pose ye nenek
jgn bg atok dekat
kang kene ganti 2 bulan

wakkakakaka

maCy said...

buka sama jom nek

echah mashuri said...

bestnye puasa.huuhu

@ien_R@z said...

selamat berpuasa ya nek.. hehe