Psikologi perkembangan: kanak-kanak

salam semua..hehe..rajin update plak minah ni..ok, entri kali ni lebih kepada education la..hikhik..Sapa pernah alami zaman kanak-kanak??ok..jgn angkat tangan..hehe..aku percaya, setiap individu yang telah mencapai tahap remaja ke, dewasa ke..tak pun tua bangka macam aku ni mesti punya la pernah alami zaman kanak-kanak..hehe...mesti korunk semua comel2 kan waktu kecik??haha..

erm..apa yang aku baca, susah gak ek mau jadi seorang ibu dan bapa kan mario ?? hehe..and aku nak tanya, tahu kah korunk..setiap tahap tu perlu ada bimbingan tertentu terhadap kanak-kanak atau bayi??Aku mula2 memang tak tau..tapi..dah wajib baca an..kalau tak baca, memang cari pelempang..oleh itu..aku pun tahu la cikit..hehe..meh aku kongsi dengan korunk...

kalau aku cakap teori..korunk mesti merungut..teori pejadah la minah ni bagi..haha..jadi..aku bagi ringkas2 je..kenapa benda tu berlaku dan kesan la.. ok kawan2..(panjang giler intro).


soalan:
korunk tahu tak kenapa bayi suka sangat bawak masuk jari dalam mulut ke ke..puting ke..apa ke dalam mulut untuk di isap?
jawapan:
sebenarnya, bayi buat macam tu untuk mendapatkan kepuasan oral. Bagi dorunk, dengan berbuat macam tu..dorunk akan berasa kenyang. Korunk jangan pandang enteng ek benda ni sebab kalau waktu bayi dia tak dapat kepuasan oral seperti menghisap tadi, akan ada kesan sampingan bila dewasa tau..kesannya, individu tu cenderung untuk mengunakan kata-kata kesat..maki la..apa la..kira -ve ar..

soalan:
apakah yang dilakukan seaktu bayi berusia 8 bulan?
jawapan:
pada usia ni, kelazatan menghisap tu telah bertukar kepada menggigit. Masa ni la korunk tengok baby nak tumbuh gigi..hehe..Kalau di peringkat menghisap tadi bayi tu tak dapat kelazatan sepenuhnya, dia akan terlekat..maksudnya bukan dia terlekat makanan tetapi dia tak cukup sempurna untuk peringkat tu. Sebab pe?sebabnyee...si ibu cepat sangat bagi bayi tu makanan keras.

soalan:
apa yang terjadi kalau si ibu cepat beri makanan?
jawapan:
kanak-kanak tu akan mengalami masalah bila dewasa nanti..Tau? dia akan pendiam, pasif dan optimistik dan bila dewasa, dorunk ni akan berusaha nak dpatkan kelazatan menghisap di mulut..

soalan:
jadi..usia berapa baru boleh bagi makanan?
jawapan:
18 bulan

soalan:
 kalau lambat bagi makanan pulak ada kesan tak??
jawapan:
ada..hehe..sebab daripada kelambatan ini, bayi tersebut bila dewasa kelak..dia akan jadi kuat cakap(macam aku!!!!!tapi..aku tak la sgt..suka usik org ja..haha), kasar(ohooii..mcam aku gak!), agresif...dan suka menggigit objek macam pensil, kuku dll (yeah! itu aku..tu kuku aku kodok!pengotor gila..hahaha)

okeyh..itulah serba ringkas pasal kanak-kanak..aku cakap ringkas je..kalau nak..g library..baca ek..huhu...kalau salah..tolong la perbetulkan..^___^
p/s: aku bersetuju if setiap ibu bapa diberikan/ diajarkan pendidikan psikologi...

12 comments:

cik elina said...

oo selama yg ija duk ggit kuku ni salah mak bg lmbat mkn la .
haha

NAJ HEBAT said...

haha..

nenek sekarang dah lalui reverse umo..

nenek bakal gugur gigi..

nenek bakal berkata seorang diri.

apa macam?

nenek mau jadi baby balik ke?

wawawa~


NENEK! I LOVE U.

iszieylyanziy said...

nenek nak jada baby ke,,ke nenek dpat baby ni,,hehe

twinkle twinkle said...

ahha mcm tu rupenye haha,,tp kalau da smpai ke besa hisap jari mcm mana ?ahahha

cEro said...

huyo! dah macam template kat klinik kesihatn kerajaan plak aku baca..
tp mmg terbaEk info ni...
cuma, ntah bile laa aku nk dpat anak..
hahaha

maCy said...

teringat exam je bce entry ni. hehe

cikCEPET said...

kdg2 ske gak bce en3 info cmneh..
eheheee


:))

baincardin said...

Demam HDR dah kembali! jom rilex layan....^_^

♥dG♥ said...

nenek yg baik. XD

cik @!en said...

setiap sem kena hafal benda nie.. tapi tetap tak ingat.. hahaha...

miszlullaby said...

kekekeke....macam tu plak ek?Bagus2..ML pon xbelajo benda2 camni.ML xto r mak ML bg ML makan beras umor baper tahun.Kena call mak la esok.keke=)

deela~ said...

sy suka =)