Interview kali ni susah la.....=(

Have a nice day!!!
Dalam 2 minggu ni,aku agak sibuk.Ni pun aku baru balik KL,pastu kena pergi lagi Sabtu ni.Hari Isnin lepas,aku pergi interview untuk kos Sarjana Muda Kaunseling di Universiti Malaya.Keluar awal ye,tapi mak aii...kereta macam semut ja.Jalan sangat-sangat sesak.Kalau nak ikutkan,20 minit dah boleh sampai UM,tapi ambil masa 1jam 20 minit untuk sampai sana.Huh!Aku gelabah jugak sebab dah lebih waktu aku kena inteview tu.Bila masuk je,tengok-tengok nama aku dah lepas.Nasib baiklah kak yang jaga nama tu bagi aku temuduga jugak.
                                                                                                              

Interview kali ni,xmacam interview sebelumnya.Kali ni,takde ye dialog bodoh hehe.desudesua aku tak pasti aku boleh lepas ke tak.Sebabnyee?orang ramai weh.ada dua hari,isnin dengan selasa.Tapi,dorunk nak pakai 20 orang sahaja.Aku hanya mampu berdoa je.Peratus lulus,aku rasa tipis.Macam biasa,mai tgk dialog aku dgn interviewer tu aw.Yang mana tak perlu,aku skip la ye..biar dialog tu berisi sikit.huhu.

Universiti Malaya by PF Shim.

Puan:Kamu rasa kamu hebat tak?
Saya:A'ah,saya rasa hebat.
 
Puan:Boleh terangkan kenapa?
Saya:Saya ni pemegang pingat Perak ARP,international tu.Dekat sekolah saya,tak semua student boleh join ARP(ahh!hentam je..).Saya ni,pernah sertai forum remaja peringkat negeri(ni kira nak gtau aku leh ckp ar..ngeh3).
Puan:(dia gelak-gelak kat aku..)Lagi?
Saya:Saya masuk merentas desa MSSPP siap dapat pingat lagi.(tiada unsur riak ye..hehehe).Tak semua orang boleh lari jarak jauh.Tapi,saya boleh.
Puan:hehehe..bagus-bagus.Jadi awak hebat la ye?kenapa awak minta kos ni?
Saya:Sebab kos ni menarik dan mencabar
Puan:Boleh kamu terangkan kenapa menarik?kenapa mencabar?
Saya:Yang menariknyee,saya dapat berjumpa ramai orang yang mempunyai pelbagai ragam.Dan yang mencabarnyee,apabila masalah tu timbul,cara kita nak menyelesaikannya.
Puan:Berikan asas penting kaunselor.
Saya:(mak aiiii...pesal tanya cegini????arrghh..aku bukan ada ilmu lagi pasal kaunseling)ha?percaya sesama individu,personaliti menarik,memahami diri sendiri,berfikiran terbuka.(adeh..semua ada enam,tapi aku lupa..Nasib baik TERbaca)

Puan:Terangkan kepada saya maksud memahami diri sendiri.

Adoila..terang pulak dah..aku pun merapu la...Tapi,puan tu kerja nak bagi pemati ayat aku je..aku pun mula la merapu meraban.Dia tak puas hati dengan jawapan aku,dia bagi aku kes plak.


Puan:Macam ni,kalau kaunselor tu bergaduh dengan suami dia,dalam masa sama,dia perlu selesaikan masalah orang.Tadi awak kata memahami diri sendiri kan?macam mana kaunselor tu nak faham diri sendiri sedangkan dia pun ada masalah?Kiranyee,kalau dia ada masalah,dia tak boleh selesaikan masalah orang ke?

Saya:(adoila...soalan apakah ini??aku pun panik..mula fikir nak bagi pemati ayat puan tu.Entah macam mana,aku terlepas cakap macam ni...)kita,kalau ada masalah peribadi,kita tak boleh bawak masuk dalam kerja bla..bla...bla..(aku tak tau yang tu jwapannyee...aku pun merapu meraban  lagi..hahaha).

Puan:(dia pun kata la..bila kita punch card,kita kena lupa segala masalah kita and tumpu kerja..dia ckp Bi)Sekarang ni,awak tengok masalah sosial yang melibatkan remaja banyak.Jadi,bagaimana awak nak selesaikannya?

Saya:(uih..masuk dah isu semasa)Saya ambil contoh kes pembuangan bayi yang melibatkan remaja.Pada pandangan saya,mereka ni sebenarnya,bukan tak punyai akal.Meraka berakal tapi,mereka kurang ajaran agama.

Puan:(sambil gelak)Jadi,kamu kena jadi ustazah la ye??hehe

Saya:eh,tak jugak..tapi,kita boleh selitkan ajaran agama.Selain itu kita boleh menjalankan pelabagai aktiviti.

Puan:Aktiviti?aktiviti yang bagaimana tu?

Saya:(aku mula ingat kata-kata cikgu kaunseling aku..)Setahu saya,kalau kita nak buat aktiviti
         dalam kaunseling ni,ada 3 tahap.Pemupukan,pencegahan dan..err..saya lupa
         la lagi satu apa..tapi,yang pasti ada 3.

Puan:(dengan sebaik hati)pemulihan.. =)

Saya:ha! pemulihan..(aku pun terang la ketiga-tiga tahap tu..tapi...aku da cakap cegini...)melalui aktiviti ini,kita boleh la mendedahkan kebaikan dan keburukan seks terlarang ni kepada remaja

Puan:Apa??kebaikan??(dia gelak dekat aku)

Saya:(adoila...cene leh tersilap sebut ni????apa aku nak kata??aku pun mula fikir sepantas kilat)hehe...kebaikan tu maknanyee..apabila kita tidak melakukan seks terlarang.Itulah yang dinamakan kebaikan.(fuh..lantak la dia gelak aku..janji terjawab..hehehe)



+++Adoila..panjang lagi..tapi,aku xlarat menaip,ada ke sapa-sapa berminat entri panjang ni??huhu...dalam tu,puan tu tanya mengenai kenapa pilih UM,komitmen kita,selepas habis belajar perkara yang boleh kita buat.lagi,pasal pointer kita nak..yang ni aku kena cukup2..adoila..tu aku kata susah..tak pasti leh dapat ke x..


p/s:sebelum pergi interview..kita perlu tahu kita ni interview mengenai apa.Jadi,kita perlu baca perkara berkaitan.

16 comments:

lovelylady said...

ngeh ngeh ngeh..kalo akak yg jadi interviewer nye sure akak dh ktawe guleng2 nengok kegelabahan ko..hehehe..anyway, wish u luck!

Syafiq Kadiran said...

semoga berjaya!!!

-niD's- said...

cute laa kamu nie...kira hebat gaklaa bolew menjawabnya.....insyA'ALLAH kalI nie berJaya

Pacifist said...

salam dik nek.
ooo nak jadik kaunselor yer...
leh la kaunseling pakcik nanti.
pepun moga berjaya k

✿bieyra dhamira✿ said...

lovelady>>
kak jgn la gelak guling2..
kunk org igt kak wat tarian lak..hehe..
tq aw..

✿bieyra dhamira✿ said...

syafiq>>
terima kasih..=)

✿bieyra dhamira✿ said...

kak nids>>
Cute kak kata cegitu??
huhu..da macam alien marikh je
masa interview tu..huhu
tq kak..

✿bieyra dhamira✿ said...

pakcik>>
huhu..if lulus interview..
igt nak jadi yg tu la..
tapi..tgk la rezeki macammana..
thanks aw..

Jieda said...

best pulak baca perbualan tu.apapun..semoga berjaya dalam intebiu tu.

♥dG♥ said...

tringat lak sy interview hritu~ adei~ HeHEHE

✿bieyra dhamira✿ said...

jieda>>
huhu..best??huhu..panic oo..
tq aw..

✿bieyra dhamira✿ said...

dg>>
heh..jom la kongsi sama2 cite..

lovelylady said...

ehh itu le ko x tau, akak ngah shuffle ney..ahaksss

✿bieyra dhamira✿ said...

lovelylady>>>
hebat tol kak..huhu

<3 fA_fiE <3 said...

haha tergelak2 bace...ok la tu...insyaAllah dpt ek amin2...mmg mnt ek ? bgus2. :)

✿nenek moden✿ said...

fie>>
huhu..ni punyee interview seyez ckit..
tapi,hat satu g,adoila..
xsenonoh..minat?huhu..entah bila wujud..hehehe...harap2 dpt..