WOW!! ALHAMDULILLAH...

WAHAI RAKYAT-RAKYAT JELATA..BETA RASA BERBESAR HATI UNTUK MENYEBARKAN KEMENANGAN BETA IAITU TIKET PENERBANGAN KE LONDON HUJUNG BULAN INI BERSEMPENA PENYERTAAN BETA IAITU  CONTEST YANG DI ANJURKAN OLEH SAUDAGAR ORANG KAYA AFUNDEE .

hehe..amacam? ada bakat tak? hehe..ok2..bersyukur saya ke hadrat ilahi kerana limpah dan kurniaNya dapat kita bertemu lagi(ewah..apecer ni??teks pengawas dulu ke??haha)

Baiklah..aku skip je ek lawak botol kicap aku tu yang tak menjadi..Sebenarnya AKU MENANG CONTEST! DAPAT NOMBOR 3!! First time tu menang.. Sapa suruh korunk tak join dulu??kan dah melepas..SIAPAKAH SAUDAGAR ORANG KAYA AFUNDEE??

Baiklah..Sebenarnya, aku amat dan teringin sekali menceburi bidang fotografi serta mempelajari teknik-teknik mengambil gambar. Jadi, waktu aku berjogging dalam 'dunia blog', aku telah ketemu 'rumah' SAUDAGAR ORANG KAYA AFUNDEE. Dalam 'rumah'nya..sarat dengan pelbagai ilmu2 tentang tips asas mengenai fotografi..(orang macam aku ni yang baru nak belajar BAGUS SANGAT..) OLEH ITU, AKU SEBAGAI PERMAISURI PONDOK ROBOH NENEK MODEN AKAN MENERBANGKAN ADA KE 'RUMAH' SAUDAGAR TERSEBUT.(KLIK SINI). Katanya, blog itu juga dibuatkan khas sebagai medium perkongsian idea,maklumat, pendapat dan lain-lain lagi.

Mesti korunk dah lupa kan gambar mana yang aku pertandingkan? tak mengapa..Jom kita terjah balik entri lepas.

(ini sudah di letak watermark..and guna kamera hp..nampak kan kaler tak sharp?)
aku ada baca tentang rule of third..jadi, aku cuba2 la..
lepas ni, boleh minta tolong ajar lagi drpd saudagar orang kaya.

(gambar ini guna dslr..jadi terang la..adeh..kiranyee..klu aku guna dslr untuk amek gmbr atas tu..
bckgrnd dia..jd macam ni..tp..apakan daya..dslr tu..bukan aku punya..hahaha...)

 Mari aku ngomong sama kamu sekalian apa komen saudagar itu tentang gmbr aku.

gambar ketiga bagi saya menarik kerana perakam pandai menggunakan latar belakang dan framing yang bagus ( rule of third). apa yang menarik pada gambar ini adalah perbezaan warna. ringkas dan menonjolkan model utama. perakam menggunakan daya kreativiti dengan sususan dan pengarahan yang berkesan dan memberikan mood pada gambar. pemilihan latar belakang merah tersebut sangat bijak dan ditambah dengan wajah model yang tidak memandang ke arah kamera menghasilkan " perasaan" pada gambar. cukup menarik walaupun dirakam menggunakan kamera henpon. disebabkan kurang penceritaan dan tidak letak watermark jadi dapatla tempat ke 3. tahniah.

Hadiah dia pulak apa?Ok..ni hadiahnya..
hadiah


pertama: rm100 + ebook

kedua: rm70 + ebook

ketiga: rm50+ ebook
(ni hadiah aku..hahaha)

E-BOOK??
dalam e-book ni..macam-macam ada ok..DALAM BAHASA MELAYU PULAK TU..LAGI MUDAH KAN KITA NAK FAHAM?HEHE...dalam tu ada

Pengenalan
2. Asas Penting fotografi:
a. Shutter speed
b. Aperture
c. Iso/asa
3. Teknikal:
a. Exposure( histogram,istilah stop)
b. Light metering (matrix, centered weighted, spot)
c. Penggunaan histogram
d. White balance
e. Fokus ( autofocus, manual focus, continuous)
4. Kaedah:
a. Framing dan komposisi
b. Sudut/angle
c. Mengelakkan gambar kabur (tripod,cara pegangan
kamera,timer,wireless remote)
d. Memahami cahaya
e. Indoor
f. Outdoor
g. Low light
h. Landskap
i. Potret
j. Menggunakan flash
5. Informasi tambahan
a. Action photography
b. Wedding photography
c. Pet photography
d. Street photography
e. Macro photography
f. Still life photography
p/s: jadi..kalau mahu belajar or berminat tentang ebook ni..boleh la tanya SAUDAGAR ORANG KAYA AFUNDEE

AKU NAK UCAPKAN TAHNIAH KEPADA PEMENANG PERTAMA, dan KEDUA
TERIMA KASIH BANYAK2 KEPADA PENGANJUR.

psssst lagi: rRasa mau beli pencuci muka la duit tu..hahaha...nak bagi nampak muda...

16 comments:

cEro said...

rm50, apa lagas?? blanje arr..
hahaha

twinkle twinkle said...

wah tahniah akk :)

Din said...

perkh kayo nek kali ni..haha.

PhotoGraphic said...

waaa...nekmo pon menang..alhamduillah..hehe..nk simpan duit wat msk dlm tabung kawin..hahaha

Mario said...

tahniah menang...tak sia2 sokong...

maCy said...

peh.. congrate ;D

Frodo Baggins said...

tp wa rasa picca fes tu cantix .. cube lu ltk pic betul2 nenek kat posisi yg sama ... epic

menang g london maaaa

Dark Half said...

cett..mati2 ingat betol ko dpt tiket ke London. tapi skrg ni dpt free tiket pun kl PTPTN x bayar,xleh kuar obersee..huhu

Dark Half said...

lupa nak cakap, tahniah nekmo! kalau p london ingat la aku,ek?

cikCEPET said...

congrates ye nek...!!!


:))

Cik Mieyrarif said...

waaa..
congratts nek

✿nenek moden✿ said...

cero>>
hehe..kau la lanje aku weh..kau kan kerja..haha


faqiha>>
tq ye cucu..ni berkat doa korunk siang malam pagi buta la ni..haha

din>>
haha..ko takmau buat contest??hehe..leh bg aku duit lak..hehe

✿nenek moden✿ said...

photografic>>
wow sis..hahaha..nak kawen dah ye??hehe..t jemput sy ok..hehe

mario>>
itu la..ni semua berkat doa kau rio..siap buat sepanduk g sokong aku..hahaha

macy>>
tq yunk..hehe

✿nenek moden✿ said...

frodo>>
hahaha..mereng la ko ni frodo..hehe...cis...lucu tol..

dark half>>
haha..kita kena ar kasi gempak2 sikti..hahaha...takpe weh..klu pt aku tak berbayar..amek jpa ek..hahaha..kau tolong bayar..

dark half lagi>>>
eh..bukan ke kau yg nak lanje aku g london???hahaha

✿nenek moden✿ said...

cik cepet>>
tq ek cucuku..hehe

Cik Mieyrarif>>
haha..tq cucu ku yg baru..haha

miszlullaby said...

Gambar yang background merah tu sgt cool =)